40 ihmistä kertoo, mitä olisivat kaivanneet ekojen menkkojen alkaessa, osa 2/3

Tässä Ekat menkat -postaussarjan toisessa osassa kysyn: Millä tavoin menkkojen alkaminen olisi ollut mukavampaa? Mikä olisi helpottanut? Olisitko kaivannut lisää tietoa jostain? Vastaajien ikä vaihtelee 10-55 ikävuoden välillä. Vastaajien kertomukset ovat postauksessa sellaisenaan, kursiivilla.

Sarjan ensimmäisen osan 1/3, voit lukea täältä. Siinä keskitytään siihen, millainen fiilis vastaajilla oli, kun ne ihan ekat menkat alkoivat.


1. menkkatukihenkilö

Kaikkein eniten ihmiset olisivat kaivanneet jotakuta jolle jutella kuukautisista. Joku jolta kysellä jo etukäteen eikä pelätä aiheen nolostuttavan. Joku joka neuvoisi käytännönasioissa – oma menkkatukihenkilö. Yksikin tällainen henkilö nuoren elämässä voi olla game changer ❤

Olisi ollut hienoa, jos asiasta olisi voinut keskustella jonkun kanssa. Etenkin jakaa tunteita niihin liittyen ja kokemuksia suojien käytöstä.

Vertaistuki ja asiasta ystävien kanssa puhuminen olisi helpottanut. Piilottelin tätä faktaa ystäviltäni ainakin vuoden verran. Vessassa pelotti että joku kuulee kuinka avaan terveyssidepakkauksen..

Mää kaivoin sillon kaikista murkkuikävihkosista kaiken tiedon. Mua kiinnosti tosi paljon, mut en kehannu myöntää kellekään, kuinka paljon mua kiinnosti asia. Ja tuntu et muita ei niin paljoa kiinnostanu. Ja samalla mua jotenki nolotti jutella äitin kans asiasta, kun äitin reaktio oli jotenkin nolo. Kerroin äitille vasta toisten menkkojen alkaessa, ja äitin vastaus oli: tiiätkö missä rättejä on? Olisin ehkä kaivannut sellaista “onneksi olkoon, sinusta on tulossa loistava/ihana/ jotain positiivista naisen alku”.

Kahden henkilön kädet. Toinen pitää kiinni toisen käsistä, tukee toista.

Olisi helpottanut, mikäli joku luotettava henkilö olisi puhunut niistä kanssani ja antanut esimerkiksi siteitä, joita olisi käskenyt pitää repussa aina sen päivän varalle. Olisi helpottanut, jos asiasta olisi voinut keskustella kavereiden kanssa. Kuukautiseni olivat myös hyvin epäsäännölliset, joten olisi ollut hyvä puhua niistä ja saada terveydenhoitajalta esimerkiksi tukea, että se ei haittaa vaikka joka kuukausi kuukautisia ei tulisikaan.

Olisin kaivannut sitä, että minulle olisi kerrottu avoimesti kuukaustisista, siitä, että ne alkavat jokaisella tytöllä ja että olisin uskonut, että minulla on lähelläni aikuinen, jolle voi kertoa asiasta ja johon voi tukeutua.

Helpompaa olis ollut, jos 11v minulla olisi ollut tarpeeks rohkeutta ja itsevarmuutta kertoa tästä asiasta. Nykyäänkin tuntuu, etten oikeastaan uskalla kertoa esim. menkkakivuista mutsille, mutta se, etten pystynyt edes niiden alkamisesta sanomaan tuntuu jotenkin tosi oudolta nykyiselle 15v mulle.

Vatsa oli tosi kipeä. Olin niin kipeä, että juoduin lepäämään vuoteessa kaksi päivää. Eipä meillä puhuttu.

Helpompaa olisi ollut, jos perheessämme olisi avoimemmin puhuttu asioista. Nyt häpeilin ja salasin asiaan ja pesin itse käsin lavuaarissa verisiä pikkareita.

Mä otin menkkojen alun tosi chillisti, mutta pian jouduin huomaamaan että ne oli todella runsaat, pitkäkestoiset ja kipeät

Olisin halunnut tukea ja apua joltakulta.

Olisin kaivannut tietoa äidiltäni.

2. enemmän tietoa menkoista

Kyselyyn vastanneet olisivat kaivanneet myös enemmän tietoa kuukautisista. Asiallista tietoa, käytännön tietoa ja myös aiemmin, sillä esimerkiksi koulussa kuukautisista annettu tieto tuli osalle liian myöhään.

Henkilö lukee nivaskaa papereita ison paperipinoseinän edessä.

2.1 aiemmin tietoa

Jos niistä olisi puhuttu aikaisemmin. Ja jos kuukautisista ei oltaisi hyssytelty ja supistu. Muistan että hyvin varhaisessa vaiheessa iskostui ajatus että se on jotain ällöttävää joka piti piilottaa, ja hoitaa itse. Yksin. Piilossa ja hiljaa. Siskoni kamalan voimakkaita kuukautiskipuja ei uskottu. Pelotti kertoa omista kivuista, joten kipuilin hiljaa.

Olisin halunnut että niistä oltaisiin puhuttu aiemmin. Eikä siteet ja tampoonit äidin kaapissa olisi olleet ”aikuisten juttuja”. En ollut aikuinen vaan lapsi. Olisin halunnut että niistä puhutaan niiden oikeilla nimillä.

2.2 käytännön tietoa

Olisin kaivannut opastusta siteiden käyttöön jo etukäteen, siteitä kaappiin ja muutenkin ehkä parempaa opastusta siihen että verta voi tulla aika paljon, se tuli minulle yllätyksenä. Eli tiesin kyllä mitä menkat sinänsä on ja miksi ne tulee jne, mutta en ihan sitä käytännön hoitoa ja konkretiaa.

Olisin halunnut tietää tarkemmin milloin kuukautisside tulee vaihtaa/ mistä tietää, koska vaihtaa uusi side.

Olisin varmaankin kaivannut tietoa siitä millaisia kuukautissuojia on olemassa siteen lisäksi.

2.3 tietoa kivusta ja sen lievityksestä

Olisin kaivannut lisää tietoa ehkäisytavoista helpottamaan kipuja.

Olisin tarvinnut lisää tietoa kuukautiskivuista. Ne ollut minulla TODELLA kipeät. Ja kaikki vaan sanoivat että ne kuuluu asiaan ja ainoa on kärsiä tai ottaa e-pillerit.

2.4 tietoa mediassa

Kuukautiseni olivat aluksi pitkät, runsaat ja kivuliaat. Olisi helpottanut, jos aihe olisi ollut enemmän esimerkiksi mediassa esillä, eikä niin tabu kuin ollessani yläasteikäinen. Ei olisi ollut niin yksinäinen olo asian tiimoilta. Vinkkejä kivunlievitykseen ja mahdolliseen vuodon vähentämiseen hormonien tms. avulla olisin myös kaivannut enemmän. Joskus jouduin vaihtamaan siteen kahteen kertaan ennen kouluun lähtöä, kun kuukautiset tulivat pitkästä, siivellisestä siteestä heti läpi. Menkat siis todella aiheuttivat stressiä.

3. läheisten parempi suhtautuminen

Läheisillä on suuri merkitys menkkojen alkaessa. Usein kokemukset ja pienetkin kommentit liittyen kuukautisten alkamiseen jäävät mieleen koko elämän ajaksi.

Olisin halunnut, että äitini olisi ymmärtänyt hämmennykseni ja häpeän tunteen ja olisimme voineet mennä kotiin. Olen luvannut itselleni, että jos joskus saan tyttären ja olen vastaavassa tilanteessa aion toimia toisin.

Muuten kaikki ok menkkojen suhteen alussa. Mutta harmittaa vieläkin, että silloinen paras ystäväni käytti menkkoja “kiusaamiseen”. Hän sanoi jotain ilkeää ja lisäsi loppuun vielä, että taidat olla vielä niin penikka, ettei sinulla ole menkar vielä edes alkaneet. Se harmitti ja harmittaa edelleen, että menkkoja voidaan käyttää naiseuden mittarina… Pakko vielä lisätä, että kun kuukautiseni alkoivat, äitini antoi minulle korun lahjaksi.

Olisin toivonut että isäni ja äiti puoleni olisivat olleet avoimempia tästä asiasta jotta minulla ei olisi ollut sellaista oloa että niitä pitäisi salata tai hävetä. Tietoa onneksi oli tarpeeksi että pärjäsin itse.

4. menkkojen alkaminen myöhemmällä iällä

Osa vastaajista koki, että menkat alkoivat aivan liian aikaisin. Tähän ei tietenkään voi vaikuttaa, mutta aiemmin aloitettu “kuukautisvalistus” voi pelastaa monen hämmentävältä kokemukselta. Jos kuukautiset alkavat 10-vuotiaana, ihminen on silloin neljännellä luokalla koulussa. Osa ihmisistä kaipaisi menkkatietoa siis viimeistään kolmannella luokalla.

Olisin ollut vanhempi. Olisi ollut parempia siteitä.

Olisi ollut helpompaa, jos olisin ollut vanhempi. Asiaa helpotti paljon, että parhaalla ystävälläni oli alkanut myös menkat vähän ennen minua. Hän oli tuolloin 10v. Muille kavereille en kehdannut heti kertoa. Äidin kanssa välit olivat läheiset, ja hän neuvoi ja osti siteitä. Sähläsin siteiden kanssa ja ylivuototoja tuli paljon ja menkkani olivat runsaat. Kärsin myös pahoista kivuista ja kerran jouduin päivystykseen kovan mahakivun vuoksi. Epäiltiin umpisuolta, mutta se olikin vain menkoista johtuvaa kipua.

Ilman häpeää ja valehtelua olisi ollut mukavempaa. Ja myöhemmällä iällä!

+menkkojen alkaminen ei katso paikkaa

Joskus ekat menkat alkavat juuri silloin, kun on kesälomareissulla, yökylässä kaverilla tai leirillä. Menkkojen alkaminen ei katso paikkaa.

Vieras ympäristö nolotti,muuten ok.

Menkat alkoivat, kun olin kylässä. Se oli jännittävää, mutta olin hyvin tietoinen mitä se tarkoitti ja olin jo valmiiksi varautunut kantamalla siteitä mukana. Tuttu ja turvallinen aikuinen teki tilanteesta vähemmän jännittävän. Tampoonin laittaminen ensimmäistä kertaa oli aluksi hankalaa. Muutaman vuoden jälkeen ensimmäisistä menkoista kivut alkoivat olemaan pahempia. Kovien kipujen vuoksi jouduin aloittamaan e-pillerit.

kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus

Osa vastaajista kertoi ekojen menkkojensa olleen kaiken kaikkiaan positiivinen kokemus. Erityisesti äidin rooli korostuu näissä vastauksissa: äiti hankki siteitä valmiiksi, kannusti ja neuvoi. Go äidit ja muut vanhemmat ja huoltajat ❤ Kuka tahansa läheinen henkilö voi olla tämä tärkeä tuki nuorelle.

Pääsin kyllä aika helpolla, ei erityisen kovia kipuja.

Sen mitä muistan niin siitä on jäänyt positiivinen muisto. Menkoista nopeaa tuli hyvin säännölliset ja siteiden hankinta yms hoitui äidin avulla . Asia oli luonteva jutella äidin kanssa. Koin astuvani johonkin maagiseen kauteen kun menkat alkoi. Vaikka näin nyt kohta 40- Vuotiaana maagisuus on kyllä kaukana ja pärjäisin jo ilmankin näitä. 😄

Olin saanut riittävästi tietoa.

Äiti oli ostanut valmiiksi siteitä ja tiesin missä vessassa on lisää. Aiheesta oli vähän puhuttu kotona.

Äidiltä tuli heti tosi kannustava ja neuvova suhtautuminen menkkoihin ja runsaaseen yövuotoon tuli tosi hyviä vinkkejä, esim. kahden peräkkäisen siteen käyttäminen. Muillakin äidin neuvoilla oli turvallinen olo esim. siteitä käyttäessä koulussa. Lisäksi äiti tutustutti kaurapakkaukseen, sellaiseen lämmitettävään, joka helpotti menkkakipuja ihan sikana.


Seuraavassa ekat menkat -postaussarjan jutussa kerrotaan, mitä kyselyyn vastanneet sanoisivat nyt nuorelle itselleen, jolla menkat ovat juuri alkaneet. Siihen saakka, bye bye!

PS. Ehkä olettekin huomanneet, että Menkkablogi ei ole ollut hurjan aktiivinen viimeisen parin vuoden aikana. Olen kokopäivätöissä, mutta Menkkis on minulle silti sydämen asia ja koen tärkeäksi pitää sivustoa yllä. Tällä hetkellä elämäntilanteeni sallii uusien blogipostausten tekemisen ainoastaan näin kesäloma-aikaan, joten näin edetään tällä hetkellä ❤ Blogissa käy useampi sata lukijaa joka kuukausi, ja he yleensä lukevat reilusti enemmän kuin yhden postauksen käynnillään. Se kertoo mulle, että Menkkis on hyvä olla olemassa. Ehkä vielä joku päivä elämäntilanteeni on sellainen, että pystyn pitämään blogia aktiivisemmin. ❤

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s