Miltä kuulostaisi Kukoistava kuukautiskierto? – haastattelussa fytoterapeutti Alessandra Sarelin

Hei Menkkablogin lukijat ❤ Tuntuu, että kauhean kauan olen elänyt hiljaiseloa täällä vaikka ei siitä nyt niin kauan ole. Ilo on ollut huomata, että lukijoita virtaa kuitenkin päivittäin blogiin tasaisen mukavaan tahtiin – se myös kannustaa jatkamaan. Tällaista näkökulmaa ja yhteisöä selvästi tarvitaan.

Instagramissa olen ollut hieman aktiivisempi, ja sieltä bongasin myös tämänkertaisen haastateltavan. Kun Instaan ilmestyi uusi tili nimeltä Kukoistava kuukautiskierto, kiinnostuin hetimmiten. Tilin takana on PhD Alessandra Sarelin, kuukautiskierron moniosaaja ja fytoterapeutti. Hän innostui haastattelupyynnöstä heti!


Alessandra. kuva: @kukoistavakuukautiskierto -Instagramista.
(kuten myös jutun muut kuvat)

Kuka olet ja mitä teet?

Olen fytoterapeutti/luontaishoitaja Turun saaristosta Paraisilta. Ohjaan asiakkaita kohti kukoistavaa kuukautiskiertoa.

Fytoterapiassa eli yrttiterapiassa ihmistä hoidetaan kasveilla ja niistä tehdyillä valmisteilla. Kasveja voidaan käyttää sisäisesti esimerkiksi teenä, mausteena, ravintolisinä tai uutteina. Ulkoisesti kasveista tehdään kylpyjä, hierontanyyttejä, öljyjä, hauteita ja kääreitä. Linkki: fytoterapia.fi

Olen taustaltani yhteiskuntatietelijä ja tutkija. Olen myös monta vuotta toiminut synnytysdoulana ja sitä kautta ollut kiinnostunut lisääntymisterveydestä jo pitkään. Sen lisäksi olen kymmenen vuoden ajan pitänyt erilaisia naistenpiirejä Awakening Women -instituutin inspiroimana ja kouluttamana.

Kiinnostus kokonaisvaltaiseen terveyteen on ollut läsnä pari vuosikymmentä. Yrttimaailma tuli tutuksi isoäitini ja isäni kautta lapsuudessa. Viimeisten viiden vuoden ajan olen pyörittänyt luontaistuotekauppaa hoitolan yhteydessä Paraisten keskustassa. Asiakastyössä oppii joka päivä jotain uutta.

Vastaanotollani Kätilötalolla Helsingissä käytän yrttiterapian lisäksi saksalaista Paul Schmidt bioresonanssimenetelmää. Bioresonanssianalyysi osoittaa energeettisiä tukoksia ja energian stagnaatiota – mikä ei ole sama asia kuin lääketieteellinen diagnoosi tai laboratoriokoe. Analyysi on kuitenkin iso apu fytoterapeuttisen tukihoidon suunnittelussa.

Olen ollut yllättynyt, että kiinnostusta on paljon näinkin outoa menetelmää kohtaan. Minulla on ollut aikalailla täysi praktiikka vaikka en ole tehnyt juuri ollenkaan markkinointia ja olen aina avoimesti kertonut, ettei virallinen lääketiede ole hyväksynyt hoitomenetelmiäni.

Työssäni kuukautiskierron parissa yhdistän kaiken osaamiseni. Lähestyn aina asiakkaan tilannetta kokonaisvaltaisesti: fyysinen taso, emotionaalinen taso, energeettinen taso ja henkinen taso. Energeettinen taso on avainasemassa. Niin merkilliseltä kuin se kuulostaakin, munasarjat ja kaikki sukuhormonit resonoivat omalla taajuudellaan. Resonanssilaitteella voi tarkistaa, onko tietyn taajuuden värähtely tasapainossa. Jos taajuus on tukossa voi lähettää siniaaltojen avulla parantavan impulssin, jonka tehtävä on palauttaa resonanssi. Elinvoima ja hyvä terveys vaativat värähtelyä, eivät stagnaatiota. Linkki: labyrinthdoula.com/fytoterapia/kuukautiskierto-hoitopaketti/

Esimerkki kokonaisvaltaisesta lähestymistavasta on Kukoistava kuukautiskierto –työpaja, jossa yhdistyy piirityöskentely, oma sisäinen työskentely ja luento kuukautiskierrosta, hormoneista, ravitsemuksesta sekä yrteistä. Osallistujat saavat paljon hyödyllistä tietoa ja harjoitusten kautta uusia oivalluksia syklisyydestä. Lisäksi he voivat valmistaa itselleen hormoneja hellivän yrttiteen mukaan kotiin. Ensimmäinen työpaja oli tammikuussa, ja lisää on tulossa.

Kuukautiskierron eri vaiheissa tarpeet ovat usein erilaisia.

Miten olet päättänyt ryhtyä tälle alalle?

Omat kokemukseni pakottivat minut ottamaan vastuun omasta terveydestäni jo nuorena. 21-vuotiaana terveyteni romahti elämäni ensimmäisen antibioottikuurin jälkeen. Kesti monta vuotta rakentaa terveys uudestaan, ja koska en kokenut saavani koululääketieteeltä apua, hain tukea täydentävistä hoidoista.

Kokeilin kaikkea: homeopatiaa, akupunktiota, ruokavaliomuutoksia, ravintolisiä jne. Pikku hiljaa vahvistuin ja itsesäätelykykyni alkoi taas toimimaan paremmin. Mutta oikeastaan vasta resonanssin myötä koen, että löysin menetelmän, joka tuntuu todella tehokkaalta, turvalliselta ja syvälliseltä. En tiedä, miten voisin tänään ilman sitä.

Omat kokemukseni ovat johtaneet siihen, että halusin opiskella kokonaisvaltaista terveyttä; ravitsemusta, yrttiterapiaa, resonanssia, keho-mieli -menetelmiä. Toki myös lääketieteen perusteet kuuluvat fytoterapeutin opintoihin.

Miksi sinua kiinnostaa kuukautiset aiheena?

Olen 11-vuotiaan tytön äiti. Tyttöjen tulevaisuus on yksi iso syy, miksi teen tätä työtä. Tyttöjen takia haluan olla osa liikettä kohti parempaa lisääntymisterveyttä. Haluan olla osa maailmalla tapahtuvaa kuukautisvallankumousta. Oikean tiedon jakaminen hormonitasapainosta ja kuukautista on osa tätä työtä. En tule hyväksymään, että minun tyttärelle valehdellaan tai kerrotaan puolitotuuksia. (Niin kuin minun sukupolvelleni on tehty.)

Hoitajana ja naisena olen järkyttynyt, miten paljon kärsimystä kuukautiset voivat aiheuttaa, ja miten vähän apua ihmiset saavat. Tuntuu hyvin oudolta, että hormonaalinen ehkäisy on lääketieteen ainoa ratkaisu ”tasaamaan kiertoa”.

PubMed -tietokannasta löytyy kuitenkin tutkimuksia siitä, miten ravintolisät ja yrtit voivat lievittää kuukautiskiertoon liittyviä oireita. Englanninkielistä kirjallisuutta löytyy myös paljon. Haluan levittää tietoa ruokavalion, elintapojen, ravintolisien ja yrttien vaikutuksesta kuukautiskiertoon. Olen myös innoissani siitä, että yhä useampi nainen seuraa kiertoaan mittaamalla peruslämmön ja tarkkailemalla emättimen limaa.

Mitä tulee omaan suhteeseen kuukautiskiertooni, näen, että se on sekä henkinen opettaja, joka pakottaa sisäiseen joogaan ja läsnäoloon sekä tärkeä biomarkkeri, joka antaa tietoa terveydestäni. Kaikki heijastuu siihen: sisäinen stressi, verilinjani traumat ja ulkoiset rasitteet, kuten ympäristömyrkyt.

Olen pitkään seurannut omaa kiertoani ehkäisymielessä ja sitä kautta muodostanut intiimin suhteen kiertoni jokaiseen päivään. Mutta vasta pari vuotta sitten otin täyden vastuun hormonaalisesta terveydestäni. Tajusin, että uskomus siitä, että päänsärky, runsaat vuodot ja lyhyt kierto ovat ”normaali” osa naiseutta neljänkymmenen ikävuoden jälkeen ei ole totta.

Yli kolmekymmentä tieteellistä artikkelia ja kasa alan kirjallisuutta myöhemmin ymmärsin, että ovulaatio, ei kuukautiset, on kierron tähtitapahtuma. Aloitin elämäntapamuutokset, joiden tavoitteena oli vaalia ja suojella ovulaatiota (ja progesteronia). En haaveillut raskaudesta, mutta tiesin, että muutokset voivat edistää terveyttä monella tapaa ja antaa elinvoimaa esivaihdevuosiin. Koen, että kaikilla kohdullisilla on oikeus tietoon, miten he voivat auttaa itse itseään voimaan paremmin.

Mitä haluaisit, että ihmiset AINAKIN tietäisivät asiantuntemuksesi aloista ja niiden mahdollisuuksista tukea tervettä kuukautiskiertoa?

Elintavoilla on erityisen iso vaikutus hedelmällisyyteen. Mikäli elintavat kuormittavat kehoa liikaa, elimistöllä ei ole voimaa kannatella uutta elämää.

Kirjoitin fytoterapian opintojen lopputyön kasvilääkinnästä lapsettomuuden tukihoitona ja se avasi silmäni sille, miten paljon itse voi tehdä terveytensä eteen eri keinoin.

Teen yhteistyötä kätilö ja akupunktioterapeutti Anu Lampisen kanssa ja yhdessä olemme kehittäneet verkkokurssin Kasvata hedelmällisyyttäsi: yrtit, ruokavalio ja kiinalainen lääketiede. Lähestymme hedelmällisyyttä kokonaisvaltaisesti elintapojen kautta. Sekä naisen että miehen hedelmällisyys otetaan huomioon kurssin materiaaleissa.

Haluaisin, että ihmiset tietäisivät, etteivät kovat kuukautiskrampit ja kivut, välivuodot, runsaat vuodot, pitkä kierto, lyhyt kierto tai rajut PMS-oireet kuulu terveeseen kuukautiskiertoon. Vaikka nämä oireet ovat yleisiä ne kertovat aina epätasapainotilasta. Kuukautiskierrolla on tarina ja nämä oireet ovat osa sitä tarinaa.

Tarinaa voi muuttaa. Kyseessä voi olla matalanasteen tulehdus, insuliiniresistenssi tai ruoka-aineyliherkkyys, joka näkyy suoliston dysbioosina. Suoliston ja maksan kunto heijastuu kuukautisiin. Fytoterapiassa vahvistamme suoliston ja maksan kuntoa lisäämällä fytokemikaaleja, tukemalla puhdistumista ja parantamalla ruoansulatusta

Millainen on oma kokemuksesi / asenteesi kuukautisiin ja oletko hyötynyt opeistasi itse?

Lapseni syntymän jälkeen minulle puhkesi hormonaalinen migreeni. Kuukautiset olivat sen takia aika rankkoja. Jossakin vaiheessa imetin ja oksensin vuoronperään. Olen hoitanut itseäni kokonaisvaltaisesti ja nykyään migreeni ei tule joka kerta, kun vuodan ja on tullessaan erittäin lievä sekä nopeasti ohimenevä.

Kuukautisten aikana kaipaan lepoa ja omaa aikaa. Vuotopäivinä olen aistiyliherkkä ja yritän suojella itseäni tietotulvalta pitämällä somepaastoa.

Olen nykyään onnellisesti rakastunut kuukautiskiertoni jokaiseen päivään. Kiertoni ja hormonitasapanoni ei ole täydellinen, mutta huolehdin suhteestamme lämmöllä ja huolenpidolla. Laulan rakkauslauluja munasarjoilleni. Ravitsen hedelmällisyyttäni yrteillä, hyvällä ruualla ja ravintolisillä. Syklisyys on haastavaa, mutta todella rikastuttavaa.

Kuukautisten aikana kaipaan lepoa ja omaa aikaa. Vuotopäivinä olen aistiyliherkkä ja yritän suojella itseäni tietotulvalta pitämällä somepaastoa. En aina pysty lepäämään, mutta pyrin tekemään päivistä pyhiä ja erityisiä. Nautin erityisestä vuotoa vähentävästä yrttiteestä – se on ihana rituaali, joka muistuttaa näiden päivien merkityksellisyydestä. Kirjoitan uneni päiväkirjaan, koska olen huomannut, että muistan ne paremmin kuukautisten aikana.

Uskon, että ihan niin kuin synnytyksessä myös kuukautisten aikana nainen voi päästä erilaiseen mielentilaan ja hänen intuitionsa on tuolloin erityisen vahva.

Terveisesi Menkkablogin lukijoille?

Kuukautiset ovat terveyden ja elinvoiman merkki! Vuotakaamme ylpeästi ja muistakaamme, että meidän esiäitimme vuotivat, jotta voisimme elää nyt. Kuukautiset ovat pyhät ja arkiset ja ihanat ja kamalat. Minkä tarinan kuukautisista haluamme välittää seuraavalle sukupolvelle?


Kiitos haastateltavalle! ❤ Menkkablogin kanta yllä esitettyyn kysymykseen on selvä:

Kuukautiset ovat normaali ja tärkeä asia. Sinulla on oikeus kivuttomiin kuukautisiin, sekä oikeus kertoa itse oma kuukautistarinasi. Olet vapaa itse miettimään, millainen suhde sinulla on menkkoihisi. Ulkoa päin annettua häpeää ja inhoa ei tarvitse ottaa vastaan. Emme tarvitse häpeää enää, saatte pitää sen.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s