Kenialainen tyttö teki itsemurhan menkkahäpeän vuoksi

Mulla on taas PMS, kirjoitan nykyään eniten ilmeisesti tähän aikaan kuusta. Tää on ollu kyllä kesyin PMS pitkään aikaan, ehkä siksi, että oon päässyt ilmastonmuutoskoulutukseen, joka kestää huhtikuuhun 2020. Eli TODELLA suuri painolasti mun hartioilta on lähtenyt, kun ei tartte keksiä itseään koko ajan uudelleen töitä hakiessa. Itsensä myyminen on välillä niin turhauttavaa, kun tietää, miten hyvä työntekijä olis melkeen minne vaan.

Työnhakijana oon miettinyt paljon köyhyyttä. Sain Kelalta sen veemäisimmän kirjeen aktiivimalliin liittyen: aktiivisuus tarkastelujaksolla ei täyty ja tukea leikataan seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Onneksi tämä epäonnistunut ja nöyryyttävä malli poistuu käytöstä 1.1.2020.

Köyhyyteen liittyen uutisissa on ollut järkyttävä tapaus itsemurhan tehneestä kenialaisesta Jackline Chepngenosta. Tämä oli vuotanut koulussa koulupukunsa läpi menkkaverta, jonka johdosta opettaja (nainen itsekin) oli sanonut Jacklinea likaiseksi ja määrännyt poistumaan luokasta. Kotona tämä 14-vuotias tyttö oli kertonut tapahtuneesta äidilleen eikä ollut enää palannut vedenhakureissulta kotiin. Vetää sanattomaksi.

Jacklinen äiti kertoi lehdille, ettei heillä ollut varaa kuukautissuojiin. Köyhyysrajan alapuolella elävillä ei ole varaa usein edes ruokaan, ja silloin kyllä kuukautissuojat jäävät ostamatta. Pelkkä köyhyyskin on rankkaa (myös kehollisesti!), ja sellaisessa tilanteessa kaikenlainen stressi tuntuu voimakkaammin kuin hyvävaraisena. Tapaukseen liittyy varmasti paljon muutakin, mitä mediassa ei kerrottu. Jacklinen kohtalo kertoo, miten paljon menkka-asenteiden muuttamiseksi on vielä työtä tehtävänä ympäri maailman. Ja miten merkittävä asia se on! Kyseessä ei varmasti ole ainutlaatuinen tapaus, kun menkkahäpeä on saanut ihmisiä ryhtymään äärimmäisiin tekoihin.

Ilmeisesti kyseessä olivat vielä Jackline Chepngenon ensimmäiset kuukautiset! Voi vain kuvitella nuoren naisen hämmennyksen, kun edes lähimpänä ollut aikuinen nainen ei tukenut häntä asiassa. Itselläni on myös nöyryyttävä kokemus ala-asteelta ekoihin menkkoihin liittyen: viedessäni naisopettajalleni lapun, jossa luki etten voi osallistua uintitunnille “kuukautisvuodon tapaisen” takia, odotin häneltä jonkinlaista kunnioitusta ja tavallaan kutsua yhteiseen kerhoon. Sen sijaan opettaja huokaisi kyllästyneesti eikä edes katsonut minua ojentaessaan lapun takaisin. Tämä ei ole iso juttu verrattuna siihen, mitä Keniassa tapahtui, mutta se tuntui iskulta vatsaan ja oli ensimmäinen tunnereaktio, jonka kohtasin omien kuukautisteni tiimoilta. Tulen muistamaan sen aina. Haluan, että nuorten tyttöjen ei tarvitsisi enää 2010-luvulla kohdata tällaista luonnollisen kehontoimintonsa suhteen! Vaan kunnioitusta, neuvoja, innostusta ja lempeyttä ❤

Somessa on perustettu liike #GoRedForJackline, siksi tämänkin postauksen kuvat ovat pelkkiä punaisia ruutuja. Se ei ole vielä paljon, mutta nostaa tietoisuuteen tärkeää aihetta. Olen alkanut yhä vakavammin miettimään, miten voisin blogini kautta / avulla edistää myös köyhimpien maiden menkka-asenteiden ja suojien saatavuuden eteen tehtävää työtä. Ainakin syksylle on suunnitteilla haastattelu tällaista työtä tekevästä ihmisestä. ❤ Tieto on valtaa. Ja asia, josta puhutaan, ei pysy tabuna.

Joka tapauksessa, ihanaa syksyn alkua Sinulle, Menkkablogin lukija. Kiitos kun olet mukana.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s