Kysy gynekologilta

Tervetuloa Menkkablogin Asiantuntija -palstalle! Syksyn ensimmäinen asiantuntija on gynekologi Riina Katainen. Lukijat lähettivät kysymyksiä blogin Instagramissa ja Facebookissa. Tässä 19 kysymystä, ja Riinan vastaukset niihin:


Onko haitallista jättää e-pillereiden välipäivät väliin? Joillekin tulee huono olo siitä.

Monen laatan putkeen syömisestä ei ole mitään terveydellistä haittaa. Kuukautisten ainoa merkitys on tyhjentää kohtuun kasvava limakalvo silloin, kun raskaus ei ala. Hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttäjillä tällaista limakalvoa, johon raskaus voisi kiinnittyä, ei muodostu, vaan limakalvo pysyy ohuena.

Jotkut pitävät kuukautisten poisjäämistä epäluonnollisena, mutta itse asiassa luonnollisempaa olisi, ettei säännöllisiä kuukautisia olisi. Tehokkaat raskaudenehkäisykeinot ovat melko tuore keksintö, ja ennen niiden markkinoille tuloa naiset olivat koko ajan joko raskaana tai imettivät. Täten kuukautisia ei ehtinyt raskauksien välillä olla kovinkaan useita.

Mitä tulee kuukautiskierron hormonaalisiin muutoksiin, on niiden tehtävänä ennen munasolun irtoamista valmistaa kohtu raskauden alkamiselle ja munasolun irtoamisen jälkeen ylläpitää mahdollisesti alkavaa raskautta. Raskausaikana tällaisia muutoksia ei tapahdu, eikä useimmilla myöskään täysimetyksen aikana. Kuten edellä totesin, tämä oli aikaisemmin ihmiselle ns. normaali tila ja kuukautiskierrot hormonitasojen muutoksineen olivat poikkeus. E-pillereitä käytettäessä hormonitasot pysyvät tasaisina, erityisesti silloin, kun taukoviikkoja ei pidetä. Kuukautisiin on liittynyt erilaisia myyttejä, esimerkiksi että ne jotenkin puhdistaisivat kehoa. Tämä ei pidä paikkaansa.

Joillekin useamman laatan putkeen käyttäminen aiheuttaa välivuotoja. Nämä eivät ole vaarallisia, mutta siinä määrin kiusallisia, että tällöin voi olla parempi käyttää pillereitä lyhempinä jaksoina. Ehkäisypillereiden ehkäisyteho on parempi, jos pillereitä syödään tauotta. Tällöin pillerin unohdukseen ei liity yhtä isoa raskaaksi tulemisen riskiä kuin, jos pillereissä pidetään tauko joka kuukausi.

Mitä kohdussa on silloin, kun siellä ei ole vauvaa? Raskaana ollessa se on täynnä lapsivettä, mutta kun ei ole raskaana, niin mitä siellä on? Se on kumminkin semmoinen onkalo. Onko siellä ilmaa?

Kohdussa on limakalvo ja kohdun etu- ja takaseinä ovat vastakkain puristuneina. Kuukautisten aikana kohdussa voi olla myös kuukautisverta ja verihyytymiä. Ilmaa kohdussa ei ole.

Altistaako kuukupin käyttö virtsatieinfektioille?

Ei altista, eikä myöskään muille tulehduksille, jos sitä tyhjennetään ja puhdistetaan ohjeiden mukaan.

Montako kuukautta menkat saa olla pois turvallisesti? Missä vaiheessa pitää ottaa yhteyttä lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos normaalisti säännöllisiä kuukautisia ei kuulu muutamaan kuukauteen. Kuukautiset jäävät herkästi pois stressiin, runsaaseen liikuntaan sekä nopeaan painon laskuun tai nousuun liittyen. Tällaisissa tilanteissa voi kuukautisten alkua odottaa hyvin puolikin vuotta. Toki aina kannattaa jo ensimmäisten kuukautisten pois jäädessä tehdä raskaustesti, jos raskaus on mahdollinen.

Hormonaalisen ehkäisyn käyttäjillä kuukautiset voivat jäädä pois ehkäisyyn liittyen, eikä niiden käytön aikaista kuukautisten poisjäämistä tarvitse tutkia. Yleistä tämä on hormonikierukan, ehkäisykapselin, minipillereiden ja Qlaira-nimisten yhdistelmäehkäisypillereiden käyttäjillä. Tätä voi kuitenkin liittyä mihin tahansa ehkäisypillereihin, -laastariin ja -renkaaseen. Ei siis tarvitse huolestua, jos kuukautisia ei tulekaan pilleritauoilla. Ensimmäisellä kerralla kannattaa toki tässäkin tapauksessa tehdä raskaustesti, jos raskaus on mahdollinen.

Mulla on alkanut ennen menkkoja tulemaan pari päivää pientä tiputteluvuotoa, onko syytä huolestua?

Useimmiten tämä on normaali ilmiö, mutta silloin kun kyseessä on uusi oire, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla. Papanäyte on hyvä ottaa kertaalleen.

Suositteletko hormonikierukkaa niille, joille kuukautiset ja kierto on tärkeä ja pyhä osa elämää?

Koska tapaan vastaanotolla paljon naisia, joilla on virheellisiä uskomuksia kuukautisiin liittyen ja kuukautisten tärkeys liittyy näihin, keskustelisin ensin siitä, etteivät kuukautiset puhdista kehoa tai ettei niistä ole keholle muitakaan terveyshyötyjä. Jos henkilö edelleen asiasta tietoa saatuaan on sitä mieltä, ettei kuukautisten poisjääminen tule kyseeseen, on vaihtoehtona Jaydess-niminen, hyvin minimaalisesti hormonia sisältävä kierukka. Kyseinen kierukka vähentää huomattavasti vuodon määrää ja lievittää kuukautiskipuja, mutta sen sisältämä hormoni ei yleensä riitä siihen, että kuukautiset jäisivät pois. Muiden hormonikierukoiden käyttöön liittyy huomattava kuukautisten poisjäämisen ”riski”. Jos kuukautiset ovat kuitenkin kovin niukat voi Jaydessinkin teho riittää kuukautisten pois jäämiseen. Kuukautiset saattavat myös tulla normaalia harvemmin.

Hormonikierukoiden käyttäjien kuukautiskierto hormonaalisine muutoksineen kuitenkin yleensä pyörii, vaikkei kuukautisvuotoja olisi. Mahdollinen vuodottomuus johtuu siitä, että kierukat estävät kuukautisten aikana ulos vuotavan kohdun limakalvon kasvun.

Mitkä on gynen vastaanotolla yleisimmät menkka-aiheet, asiakkaiden huolet ym.?

Yleisimmät kuukautisiin liittyvät ongelmat ovat runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset.

Mitä kaikkia keinoja käytät erityisherkkien potilaiden kanssa? Keinojasi ammattilaisena helpottaa gynekäyntiin liittyvää jännitystä / luoda turvallinen tunnelma?

Pyrin helpottamaan jännitystä vuorovaikutuksen keinoin, kuuntelemalla potilasta ja olemalla empaattinen ja aidosti läsnä tilanteessa. Gynekologista tutkimusta pyrin helpottamaan kertomalla koko ajan mitä tapahtuu ja luomalla rauhallisen tilanteen. Moni jännittää kovasti vastaanotolle tuloa, mutta useimmiten tilanteet sujuvat kuitenkin hyvin ja potilaat pystyvät rentoutumaan, kun heille antaa siihen mahdollisuuden ja ohjaa tarvittaessa.

Minkälaisia alapäitä gyne on nähnyt? Arvioiko se alapään ulkonäköä?

Kaikkien alapää on erilainen, joten olen nähnyt hyvin monenlaisia. The Guardian julkaisi alkuvuodesta sata vulvaa kuvanneen valokuvaaja Laura Dodsworthin kuvakollaasin, joka löytyy tämän linkin takaa. Kuvat katsomalla saa hyvän käsityksen alapäiden yksilöllisyydestä.

Gynekologit tarkastelevat, näkyykö vulvassa sairauden merkkejä, muutoin niiden ulkonäkö ei meitä juurikaan kiinnosta. Kaikki alapäät ovat yksilöllisiä ja kauniita. Jos kohtaat kaupungilla gynekologisi, hän ei muista miltä alapääsi näyttää.

Miten synnytys voi muuttaa menkkoja? Mulla on PMS ja ovulaatiokivut pahentuneet.

Kuukautiset voivat olla raskauden ja synnytyksen jälkeen aiempaa runsaammat tai niukemmat. Kivuttomat kuukautiset voivat muuttua kivuliaiksi ja kivuliaat kivuttomiksi. Myös PMS-oireet voivat joko väistyä tai pahentua, samoin kuin ovulaatioon mahdollisesti liittyvät tuntemukset. Raskauden aikana keho ja kohtu käyvät läpi suuria muutoksia. Mikä vain kuukautisissa tapahtuva muutos aikaisempaan nähden on mahdollinen. Kaikilla ei toki muutoksia tapahdu.

Ahdistaako joskus koskea pimppiä?

Ei ahdista.

Opetetaanko gynekoulutuksessa, miten kohdata herkästi ja kunnioittavasti ihmisvaginoja?

Gynekologinen tutkimus opitaan jo lääketieteen perusopintojen aikana gynekologian kurssilla. Koulutuksessa gynekologinen tutkimus opetetaan tekemään varoen ja kunnioittaen. Toki siinä voi olla eroja, kuinka hyvin oppi menee perille ja otteet toki kehittyvät kokemuksen myötä.

Opetetaanko gynekoulutuksessa, miten toimia, jos asiakas kiihottuu vahingossa tai tahallaan?

Lääkäri ei huomaa potilaan kiihottumista, jos potilas ei sitä itse tuo esiin tai kerro. Vaikka gynekologinen tutkimus voi olla ajatuksena kiihottava, tosielämässä tutkimustilanne ei sitä kuitenkaan useimmille ole. Kiihottuminen on ihmisen normaali reaktio, eivätkä lääkärit tee mielen tai kehon reaktioista mitään suurempaa numeroa. Potilaiden reaktioiden kohtaaminen on osa vuorovaikutuskoulutusta. Siihen, että kiihottuu helposti, kannattaa suhtautua positiivisesti, eikä missään nimessä kannata tehdä siitä itselleen ongelmaa.

Paras onnistumisen kokemuksesi gynenä?

Koen onnistumisen kokemuksia aina, kun potilaat saavat avun ongelmiinsa. Joskus onnistumisen kokemus voi tulla ihan jo siitä, että potilasta pitkään kalvanut huoli jonkin asian suhteen helpottaa. Erityisen suuria onnistumisen kokemuksia tuli koettua siihen aikaan, kun työskentelin myös synnytysosastolla. Tällaisia olivat esimerkiksi se, kun vauvan henkeä uhkaava synnytyksen aikainen hätätilanne päättyi terveen ja hyväkuntoisen vauvan syntymään sekä kerrat, kun keisarileikkaukseen tai alatiesynnytykseen liittynyt runsas verenvuoto saatiin tyrehdytettyä ja äiti kotiutui koettelemuksensa jälkeen hyvävointisena.

Mikä on suurin tavoitteesi gynenä?

Suurimmat tavoitteeni ovat hoitaa potilaat hyvin ja niin, että he kokevat tulleensa autetuiksi ja pitää oma asenteeni sellaisena, että viihdyn hyvin työssäni vielä seuraavatkin vuosikymmenet.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä minulla on kolme erillistä työpaikkaa. Olen osa-aikaisesti töissä Turunmaan sairaalassa ja pidän yksityisgynekologina vastaanottoa kahdella lääkäriasemalla, Turun Perhelääkäreillä ja Paraisten Pihlajalinnassa.

Sairaalassa työskentelen useimmiten poliklinikalla klo 8-16. Potilaat tulevat vastaanotolle pääosin joko terveyskeskuslääkärin tai yksityisgynekologin lähetteellä. Potilaiden vaivat vaihtelevat paljon. Osalta potilaista otan näytteitä ulkosynnyttimistä, emättimen limakalvoilta, kohdunkaulasta tai kohdun limakalvolta. Melko monelle päädytään laittamaan hormonikierukka, ja joskus teen muita pientoimenpiteitä. Sairaalatyö on hyvin monipuolista.

Koska olen väitellyt tohtoriksi vaihdevuosiin liittyen, ovat yksityissektorilla suurin asiakasryhmäni vaihdevuosioireista kärsivät naiset. Toki käy myös muista oireista kärsiviä ja teen jonkin verran alkuraskauden ultraäänitutkimuksia, näitä kun ei Suomessa julkinen sektori tarjoa. Yksityisellä työpäivät alkavat hieman myöhemmin ja jatkuvat pidemmälle iltaan. Työpisteestä riippumatta suurin osa työstäni on keskustelemista, ja gynekologisten tutkimusten teko ja toimenpiteet ovat vain pieni osa työtä.

Miten pidät huolta työssäjaksamisestasi?

Olen vapaa-ajalla aktiivinen, mutta muistan myös rentoutua, olla tekemättä mitään tai katsoa hyviä sarjoja tai lukea kirjoja. Läheisten ihmisten kanssa vietetty aika, liikuntaharrastukset ja etenkin ratsastus ovat hyvää vastapainoa työlle. Uskon myös, että positiivisella suhtautumisella työhön on suuri merkitys.

Millainen työyhteisö sinulla on? Keistä se koostuu ja millainen vuorovaikutuskulttuuri on?

Turunmaan sairaala on kaksikielinen, hyvin pieni sairaala ja teen pääsääntöisesti töitä parina yhden tietyn ruotsinkielisen sairaanhoitajan kanssa. Muun henkilökunnan kanssa olen tekemisissä lähinnä vain kokouksissa ja taukotiloissa. Turunmaan sairaalan vuorovaikutuskulttuuri on avoin ja positiivinen. Yksityisellä pidän vastaanottoa yksin. Olen kuitenkin jonkin verran tekemisissä toimipisteiden vastaanottohenkilökunnan ja laboratoriohoitajien kanssa. Molemmat lääkäriasemat ovat pieniä, joten yhteishenki on tiivis.

Millaisille arvoille pohjaat gynetyösi?

Pyrin toimimaan gynekologina aina potilaan parhaaksi. Minulle on tärkeää, että hoito valitaan yhteisymmärryksessä potilaan kanssa ja pidän muutoinkin vuorovaikutusta tärkeänä. Hoidon on oltava tutkimuksin tehokkaaksi todettu. Ammattitaidon ylläpitäminen on myös tärkeää. Lääketiede kehittyy jatkuvasti ja kärryillä pysyminen vaatii jatkuvaa opiskelua ja tietojen päivittämistä.


Kysymyksiin vastasi gynekologi Riina Katainen, ja hänet löydät esimerkiksi hänen nettisivuiltaan, jossa Riina kirjoittaa myös blogia vaihdevuosiin liittyen. Tsekkaa myös Facebook-sivu @GynekologiKatainen.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s