5 vinkkiä kuukautispositiiviseen arkeen

Ogay, so. Kuukautispositiivisuus on nyt tosi IN. Hyvä niin. Jo oli aikakin. Mutta, mitä se on? Ja mitä se EI ole?

Ensinnäkin. Menkkapositiivisuus ei ole sitä, että sun olisi pakko tykätä omista menkoista eikä niistä saisi valittaa. Jos sulla on vaikeat menkat, niin valita ja vertaile, ja hae apua minkä kerkeät ❤

Entä, mitä se sitten ainakin on? Listasin alle viisi asiaa, jotka mielestäni näin menkkamaailmaa tiiviisti seuranneena ovat keskeisiä menkkapositiivisemmassa elämässä.


1. Puhu menkoista

Olivat sinun menkkasi sitten kivuliaat tai kivuttomat, helpot tai vaikeat, puhu ainakin läheisillesi niistä avoimemmin. Kerro, jos olet kokeillut jotain uutta suojaa tai kuukautissovellusta. Kerro parhaat vinkit PMS-kiukun taltuttamiseen. Jakakaa kokemuksia ja tietoa, sillä se hyödyttää kaikkia.

Usein näistä keskusteluista oppii uutta ja saa perspektiiviä: ai tällaisetkin menkat voivat olla! Ihmiset myös helpommin huomaavat huolestuttavat poikkeamat kierrossaan, jos heillä on vertailupohjaa. Ei voi esimerkiksi tietää, että lamaannuttavat kivut eivät ole normi, ellei kuule muidenkin menkkakokemuksia. Tieto voimauttaa ❤

2. Tutustu omaan / kumppanisi kiertoon

Kuukautiskierrossa on monta kiinnostavaa vaihetta, jotka kaikki tuntuvat eri ihmisille erilaiselta: miltä juuri Sinun kiertosi tuntuu? Mitä Sinä kaipaat esimerkiksi ennen menkkoja? Rajua liikuntaa vai enemmän lepoa? Nämä kaikki ovat yksilöllisiä asioita, ja niihin tutustumalla kuukautiskierrostaan voi tehdä mukavamman itselle. Voit käyttää vaikkapa taidetta apuna ja piirtää oman kuukautiskartan, johon kirjaat eri vaiheiden fiiliksiä ja asioita, joista saat voimaa.

Myös erilaiset kuukautissovellukset ovat suuri apu oman kierron seuraamiseen. Itse käytän Clue-sovellusta, koska siinä voi jakaa oman kiertonsa vaikkapa kumppanin kanssa. Pidän myös siitä, että sovellus on sukupuolineutraali. Se on saatavilla Androidille ja iPhonelle.

Screenshot tämän päivän Clue-näkymästäni.

3. Seuraa kuukautispositiivisia vaikuttajia somessa 

Menkkapositiivisuus, englanniksi period positivity, on kovassa nousussa sosiaalisessa mediassa ja aiheesta päivittäviä tilejä löytyy eri kanavista runsaasti. Alkuun pääset vaikkapa laittamalla Instagramissa seuraukseen hashtagit #periodpositive ja #periodpower. Menkkamaailman aktiiveja seuraamalla voit löytää omaan ajatteluusi uusia näkökulmia ja saada vinkit uusimmista kuukautiskeksinnöistä ensimmäisten joukossa. Esimerkiksi THINX-menkkapikkarit mainosti alusta alkaen Instagramissa aktiivisesti.

Esimerkiksi tämä upean kuvittajan, Hazel Meadin, työ löytyy #periodpositive -tagilla.

4. Ajattele menkkapositiivisuutta tasa-arvotekona

Menkoista vaikenemisen ja häpeän kulttuuri ei hyödytä ketään, mutta erityisen paljon harmia se aiheuttaa köyhemmissä maissa. Kun menkoista ei uskalla puhua edes perheen jäsenille, täytyy suojat tehdä milloin mistäkin ja pestä ne piilossa. Salailusta aiheutuu muun muassa vakava hygieniariski. Kuukautispositiivisuus on siis tärkeä tasa-arvoteko.

Voit tukea menkkatyötä tekeviä organisaatioita ottamalla selvää ja levittämällä tietoa heidän saavutuksistaan tai tekemällä lahjoituksen, jos rahallinen tilanteesi sen sallii. Tällaisia organisaatioita ovat esimerkiksi Femme International, Period Stigma, My Period is Awesome, Period – The Menstrual Movement ja GiveHer5 / Saafkins.

Lue myös postaus Miten menkat liittyy tasa-arvoon?. Siinä avaan tarkemmin, selkeässä muodossa, mitä tasa-arvohaasteita menkkojen ympärillä on, myös meillä länsimaissa.

5. Tiedosta, että menkat eivät katso sukupuolta

Kaikilla naisilla ei ole menkkoja, ja joillain miehillä sekä muunsukupuolisilla on menkat. Itse käytänkin menkoista puhuessani esimerkiksi termejä “menkkaiset” tai “ihmiset, joilla on menkat”. Näin en sulje ulkopuolelle kielenkäytölläni.

Muista myös, että transihmisille kuukautiset saattavat olla erityisen haastava aihe, joten ole huomioiva. HelloClue-sivustolta löytyy loistava vinkkilista, miten tukea transsukupuolista ystävää kuukautisissa. Lista on informatiivista luettavaa kenelle tahansa, ja itsekin opin uutta siitä. Tsekkaa se täältä.

LunaPads ja monet muut valmistajat ovat viime vuosina lisänneet valikoimiinsa transystävälliset kuukautisboxerit. (kuva LunaPads)

Bonus. Jaa tämä postaus

Menkkablogi on nyt ollut olemassa hieman yli vuoden, ja sinä aikana ihmiset ovat löytäneet hyvin blogin pariin. Olen siitä iloinen! Blogista on tullut tässä ajassa jo melkoinen erilaisten kuukautiskokemusten ja -ajatusten pankki. Jaa tämä postaus somessa tai viestillä kaverillesi, joka voisi nauttia/hyötyä tällaisesta sisällöstä. Autat menkkapositiivisuutta leviämään ja oikeita ihmisiä löytämään messiin ❤


Seuraa Menkkablogia, saat heti tiedon uusista postauksista:

PUS.

2 Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s