10 vinkkiä mukaviin kesämenkkoihin

Kesä. Aah.

Heijastuksia Koirilammella

Tyyni järvenselkä. Leikatun nurmen tuoksu. Joku grillaa. Leppeä tuuli taputtelee paljasta ihoa. Oon ollut ihan kesäfiiliksissä siitä saakka, kun kalenterissa kääntyi lehti kesäkuun puolelle. Päässä kuljeskelee laiskoja ajatuksia kaikista elämäni mökkirannoista. Voiko kesän alkaminen tuntua vuosi vuodelta nautinnollisemmalta? Vaikuttaa siltä.

Mites kesä+menkat? Musta ihan ookoo. Kaikista käsittääkseni ei niin ookoo. Menkat pilaa lomareissun, side hiostaa helteellä. Entäs uiminen? Päätin tarttua aiheeseen vinkkilistan muodossa. Tässä 10 vinkkiä mukaviin kesämenkkoihin. Koska kesä+menkat=mahdollisuus, ei uhka.


1. Kuukuppi

Tätä ei tarvitse paljon perustella. Kuukuppi on vaivaton ja hiostamaton vaihtoehto niille, joille se anatomian puolesta sopii. Kuppia voi pitää yhteen menoon useita tunteja, ja usein kuulee kommenttia, että menkat unohtuvat kokonaan kuppia käyttäessä. Uiminen onnistuu myös.

Ainoa miinus on, että kupin miellyttävään tyhjentämiseen tarttee wc:n, siis ihan kunnon water closetin, BajaMaja ei hyvä! Mulla on kauhukuvia siitä, kun kuppi lipsahtaa BajaMajassa sinne…sinne pimeyteen. Yök.

Suosittelenkin pakkaamaan kesäreppuun Luneten Kuppipyyhkeitä. Ne on tarkoitettu tilanteisiin, joissa kupin pesuun ei ole vettä saatavilla.

Lunette Kuppipyyhkeet ovat valmistettu maatuvasta viskoosista Suomessa. Ne sisältävät vain alkoholia ja vettä, ei hajusteita, väriaineita eikä epäilyttäviä kemikaaleja

-Lunette

Now, that’s what I like! Pyyhkeet maksavat Lunette-nettikaupassa 4,90 e / 10 kpl paketti. Ei paha hinta, kun ajattelee, ettei niitä nyt yhtenään käytä. Pyyhkeet helpottavat kuppielämää esimerkiksi retkiolosuhteissa.

2. Kesän yrtit

Kuukautiskierron eri vaiheisiin, ja mahdollisiin oireisiin, voi löytyä helpotusta meidän omista, suomalaisista kasveista. Täältä löytyy vinkkejä yrteistä, joita on helppo kerätä ja kuivaamisen jälkeen varastoida kauniisti vaikka pienissä lasipurkeissa:

Toki yrttivalikoima voi ainakin aluksi olla pienimuotoisempi 😉 kuva: Pixabay, käyttäjä Pexels

Itse tykkään eniten lempeästä vadelmanlehtihaudukkeesta, joka rauhoittaa niin kohtua kuin mieltäkin. Muista antaa yrttien kuivaa kunnolla. Vielä kuivaamisen jälkeen kansi kannattaa oman kokemukseni mukaan pitää auki vielä muutaman päivän, etteivät yrtit homehdu niihin jääneestä pienestä kosteudesta.

3. Pakkaa valmiiksi kesäinen menkkareppu

Pidä lähtövalmiina reppua, kassia tai pussukkaa. Jos menkat yllättävät vaikkapa ennen reissua, on helppoa ja mukavaa napata mukaan menkkareppu, jossa on kaikki tarpeellinen valmiina. Muista lisätä reppuun jotain pientä ekstrakivaa itsellesi ❤ Tässä muutamia ehdotuksia repun sisältöön:

  • omat lempikuukautissuojasi
  • lämpöpussi
  • mukavimmat, ja rumimmat alushoususi
  • buranaa
  • pussillinen lempiteetäsi / keräämiäsi, kuivattuja yrttejä
  • menkkaherkku, josta pidät
  • päiväkirja tai luettavaa, jos olet omiin oloihisi vetäytyvä menkkojen aikaan kuten minä
  • Lunette Kuppipyyhkeet
  • kuukautiskirja NE by Rosa Meriläinen ja Sanna Seiko Salo
  • vibraattori, helpottamaan menkkakipuja tietty 😉

4. Järjestä menkkapiknik

Entäpä, jos tekisit kesämenkoista juhlaa? Toimii, varsinkin, jos sinulla on synkrokamu.

Menkkaherkkuja ja menkkajuttuja. Vinkkejä. Kokemusten jakamista. Juhla. Miksei vaikka se juhla, jota sinulle ei järkätty, kun menkkasi nuorena alkoivat?

5. Juo magnesiumvettä

Tämän vinkin löysin lunette.comista, kiitos heille. On tärkeää ensinnäkin juoda tarpeeksi, mutta myös magnesiumin tarve kasvaa kesällä hikoillessa. Magnesium helpottaa kramppeja, joten siitä voi olla hyötyä kuukautiskivuissa.

6. Taiteile lähemmäs itseäsi

Kesällä on aikaa itselle. Ehdotan, että tänä kesänä tutustut uudella tavalla omaan kuukautiskiertoosi, ja taiteilet itsellesi oman kuukautiskartan. Tässä Instagramin Pimppikerhon kerhotädin Fredrika Winstenin versio:

Sinä voit tehdä kartasta juuri omanlaisesi. Karttaan voi kirjata fiiliksiä kierron eri vaiheissa, ja asioita, joista juuri silloin saa voimaa ja iloa. Voit leikata karttaan kuvia lehdistä. Tee kartasta ihanan värikäs ja työstä sitä vaikka merenrantakalliolla tai viltillä kukkaniityn keskellä. Kokeile käyttää karttaa omaa kuukautisvertasi, jos se sinua puhuttelee. Tämä on Aikaa Sinulle.

Voit myös kokeilla esimerkiksi piirtää fiiliskuvan jokaisena kuukauden päivänä, ja seurata, mitä kuvat kertovat kierrostasi.

7. Vapaa vuotaminen

Mitä, jos kokeilisit vapaata vuotamista? Kerrankos sitä. Ehkä mökillä.

8. Ota perinteeksi menkkajätski

Tai jokin muu itsesi hemmottelu aina menkkojen alkaessa. Eräs läheiseni pitää jäätelöstä menkkojen aikaan, ja se myös helpottaa hänen kipujaan. Mikä Just Sun ihana juttu ekana menkkapäivänä voisi olla?

9. Ajoita telttareissut oikein

Jos kuukupin kanssa säätäminen metsässä ei houkuta tai käytät kertakäyttöisiä suojia eikä käytettyjen varastoiminen muovipussissa tunnu mukavalta, on ihan ok ajoittaa retkeilyt menkattomaan ajankohtaan. Jos seuraat menkkojasi sovelluksella tai kalenterilla, on varsin helppoa tsekata, milloin retkeily on mukavimmillaan.

Toisaalta monet sanovat, että juuri kuukautisten aikaan heidän luontoyhteys on voimakkaimmillaan. Ehkä haluatkin varata oman eristäytymisretken juuri vuodon alkamiseen ja fiilistellä ympäristöä herkistyneessä tilassa 😉

10. Ole joustava menkkatavoissasi

Kesä ja reissut haastavat mukautumaan. Jos olet esimerkiksi henkeen ja vereen ekoihminen, ja käytät AINA kestositeitä, suosittelen joustamaan reissujen ajaksi. Huomasin itse pari kuukautta sitten, miten hankalaa ja epähygieenistä on säilöä verisiä kestositeitä muovipusseissa reissun ajan. Seuraavan kerran ostan suosiolla paketin kertakäyttöisiä. Tärkeintä ympäristön kannalta on, että yleensä valitsee kestoversion.

Jos taas ajatus kuukupin käytöstä inhottaa, tai pelottaa, kesällä saattaa kannattaa antaa sillekin mahdollisuus, sillä se on hiostamaton vaihtoehto. Vapaa vuotaminen taas on todella kätevää kesäisillä uimareissuilla, vaikket muuten sitä koskaan kokeilisikaan. Valitse ihana, syrjäinen ranta ja vuoda veteen. Ole luova.


Tässäpä kymmenen vinkkiä, toivottavasti löysit ainakin jonkun joka kolahti. Vitsailin kaverilleni, että näiden avulla tulee oikea #menkkakesä2019 . ❤ peace and sunshine.

*kaikki artikkelin kuvat kuviasuomesta.fi -palvelusta, ellei toisin mainittu

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s