Kuukautisten ympärillä kasvaa yhteisö

Juttelin pari päivää sitten Instagramissa @pimppikerhon kerhotädin, eli perustajajäsenen, kanssa hyvän tovin. Kirjoiteltiin muun muassa, miten oon päätyny pitämään blogia ja miten meidät on opetettu vihaamaan menkkoja. Kirjoitin näin:

“Välillä tuntuu yksinäiseltä tykätä menkoista ja olla noin ainoa.”

Tuntui hyvältä jutella jonkun kanssa edes etänä asiasta ja saada feedbackia, ettei ole ainut. JES! Olen nimittäin välillä tuntenut itseni ihan kummajaiseksi, kun olen ainoa ihminen maailmassa, jonka ihmiset kuulevat tykkäävän menkoistaan.

Yhteisö on tärkeä. Ja menkkojen ympärillä kasvaa yhteisö.

Sen haluan sanoa ja siitä haluan kiittää näin Maailman kuukautispäivänä 28.5. (Menstrual Health Day). Päivää vietetään tänään, koska keskimääräinen kuukautiskierto kestää 28 päivää ja vuoto keskimäärin 5 päivää. Nerokasta. (Samalla periaatteella Mun Ikioma Kuukautispäivä olisi 26.4. Hmm. Mikä sun olisi?)

Maailman kuukautispäivän tavoite on

  • rikkoa kuukautistabua
  • lisätä tietoisuutta ja tietoa kuukautisista
  • muuttaa negatiivisia sosiaalisia normeja menkkojen ympärillä (esim. kivun vähättely)
  • tavoittaa päättäjiä ja lobata positiivisia käytäntöjä kuukautisiin liittyen (esim. tamponiveron alentaminen)

Minulle maailman menkkapäivä ei valjennut ruusuisena: päässä jyskytti migreeni eikä todellakaan tehnyt mieli istua bloggaamaan koneelle. Harmitti. Miten nyt Menkkablogi voisi viettää hiljaiseloa tällaisena päivänä? Oli kuitenkin luovutettava, ja hylättävä suunnitelmat bloggailla jotain makeeta heti aamusta. Sen sijaan otin migreenilääkkeen ja lähdin tapaamaan kahta pitkäaikaista ystävääni lounastreffeille keskustaan.

Se oli hyvä veto.

Ravitsevan ruuan jälkeen käppäilimme juomaan take away -kauralatet Kaisaniemen kasvitieteelliseen ulkopuutarhaan. ❤ Siinä sitten itsekin rentouduin ja kerroin ystäville, miten tuntuu, että pitäisi postata juuri tänään jotain supersiistiä. Juttelimme aiheesta ja koko paine alkoi tuntumaan turhalta ja vähäpätöiseltä. Tuli myös olo, että vaikken itse tänään postaisi mitään, niin voin aina hehkuttaa muita, jotka ovat postailleet – ja heitä on paljon!

Se, että sain jutella menkoista ja toivottaa ystäville hyvää Maailman kuukautispäivää saaden vastaukseksi vilpittömän iloisen kiitoksen, tuntui todella hyvältä. Että menkat voi olla iloinen ja yhdistävä asia eikä aina se, mikä erottaa mut toisista. Että oon minä, ja sitten on muut, jotka eivät pidä menkoista / edes halua jutella niiistä.

Tämä meidän pieni kauralattehetki ja yhteisöllisyyden tunne sen ympärillä sai mut ajattelemaan laajempaa yhteisöä kuukautisten ympärillä. Kaikkia niitä toimijoita, jotka rikkovat menkkatabua kirjoittamalla, taiteilemalla, kuvaamalla, laulamalla, puhumalla menkoista. Tänään haluan kiittää heitä, ja kertoa, että sellainen yhteisö on olemassa. Muistuttaa itseäni siitä, etten ole yksin.

Meillä on käsillä kuukautisvallankumous.

Mää uskon siihen, että ilman yhteisöä ja sen tukea ei vallankumouksia tapahdu. Mitä menkkavallankumous sitten kellekin, ja missäkin maailmankolkassa tarkoittaa. Monessa maassa tehdään työtä, että ihmisillä olisi saatavilla asianmukaisia, hygieenisiä kuukautissuojia. Meillä Suomessa on eri yhteisöillä tekemistä kuukautisstigman poistamisessa.

Menkkablogi jatkaa omalta osaltaan työtä asian eteen.


Olen nyt noin vuoden verran elänyt täysillä menkkabloggaajan elämää, ja erityisesti Instagramista olen löytänyt useita makeita menkoista kirjoittavia tyyppejä. Teen tänään Menkkablogin instaan postauksen, jossa vinkkaan muutamia näistä tileistä.

Loppuun pari ehdotonta vinkkausta menkkarintamalta:

  • Korento ry tekee huipputärkeää työtä gynekologisen terveyden edistämiseksi. Korento ry on potilasjärjestö, joka edistää endometrioosiaadenomyoosiaPCOS:ää sekä vulvodyniaa  sairastavien hyvinvointia. He lisäävät tietoisuutta näistä yleisistä sairauksista, jotka usein jäävät jopa kokonaan diagnosoimatta tai diagnoosiviive on useita vuosia.
  • Tämän päivän Kouvolan Sanomissa on juttu Instagramin Pimppikerhon kerhotädistä, Fredrika Winstenistä ja hänen kuukautispositiivisuudestaan. Lue mainio juttu täältä.
  • Lunette on paljon muutakin kuin suomalainen kuukuppivalmistaja. Heidän sivuiltaan löytyy mielenkiintoinen ja fressi blogi sekä paljon tietoa kuukautisista. Unohtamatta tabua murtavia kuukautispaitoja, (jollainen on vielä itsellä ostamatta):
Paita löytyy tämän linkin takaa lunette.fi (ei sponsoroitu kuhan vaan hehkutan) kuva: Lunette

Kiitos E & T <3. Se, että sain tänään jutella teidän kanssa menkoista ilman jännitystä ja outouden tunnetta, oli tosi korvaamatonta ja voimautti mut kirjoittamaan tämän postauksen.

Menkkablogi toivottaa kaikille lukijoille hienoa Maailman menkkapäivää! ❤

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s