Ensimmäinen vuoteni menkkabloggaajana

Pohdintoja kuukautisbloggaajan elämästä.


Eilen tuli WordPressiltä – armaalta blogipalvelultani – ilmoitus, että olen rekisteröitynyt tasan vuosi sitten Menkkablogi-nimellä. Wuhuu! What a year.

Millaista on ollut blogata kuukautisista, ja mitä on mielessäni blogin jatkoa ajatellen?

Ensinnäkin, olen AINA halunnut, että minulla olisi OMA blogi. Olen rakastanut kirjoittaa lapsesta alkaen, ja jopa kokenut, että saan ajatukseni aseteltua paremmin tekstiksi kuin puheeksi. Kyse on kyllä paljolti harjoittelusta. Olen aina kirjoittanut paljon. Päiväkirjojakin on kertynyt about 40.

Nyt minulla on blogi ja se tuntuu hyvältä.

Alusta alkaen tämä on ollut minun oma paikkani luovuudelle ja itseilmaisulle. Blogissa on kuitenkin se jännä puoli, että se on julkinen. Olen myös perustamisesta lähtien halunnut, että muutkin ihmiset kirjoittavat ja kuvaavat Menkkablogiin. Joten blogi on myös muiden, ja niin haluan olevan jatkossakin. Minä teen taustatyötä, ja oikoluen, julkaisen, kuvitan, sometan, päivitän…

Niin. Mutta myös kirjoitan. Ja se on viimeaikoina hieman jäänyt taka-alalle.

Olen nauttinut niin paljon erilaisista yhteistöistä, että oma menkkakokemus on jäänyt kirjoittamatta. Sekin on kuitenkin tärkeä. Blogi alkoi ajatuksesta: jokainen menkkakokemus on tärkeä ja kuulemisen arvoinen.

Kyllä, myös minun.

Minun ääneni menkkakentällä on kivuttomien ja helppojen menkkojen ääni. Välillä tuntuu, että olisi luontevampaa kirjoittaa niistä, jos olisi jotain menkkahankaluuksia. Siitä näkökulmasta on kulttuurisesti normaalimpaa puhua? Menkoista, valittamalla. Kuin menkoista, ihanasti. Nyt helposti ajattelen, että

  • mitä, jos joitain ärsyttää kuulla helpoista menkoista?
  • mitä kerrottavaa näissä nyt on?
  • olen jo kertonut kaiken blogissani vuoden aikana
  • ketä kiinnostaa…
  • olenko ällö?
  • miksi teen tätä?

Ja kerta kerran jälkeen, kuten myös nyt, muistutan itseäni siitä, että ihmiset tarvitsevat perspektiiviä ja erilaisia kertomuksia kuukautisista. Aihe on edelleen niin tabu, että monet kohdulliset kärsivät esimerkiksi endometrioosista vuosia ennen kuin tajuavat, tai terveydenhuolto tajuaa, ettei kokemus ole normi: menkkojen ei kuulu rajoittaa elämää!

Lisäksi kuukautisista kirjoittaminen on tabun murskaamista pala palalta. Olen kuullut jo useammasta suusta, että Menkkablogin lukeminen on ollut vaikuttavaa. Blogi on helpottanut ihmisten suhdetta menkkoihinsa, madaltanut kynnystä niistä puhumiseen, kannustanut siteiden ostamiseen niitä piilottelematta, edistänyt lempeämpää suhtautumista omaan kehoon ja varmasti paljon muutakin, mitä ei vain korviini ole kantautunut.

Joten vaikka välillä kyseenalaistan blogini – kuten kaiken tekemiseni – niin kannustan todellakin itseäni, ja muita kirjoittajia, jatkamaan vaan rohkeasti. Aihe on tärkeä ja juuri sinun äänesi on tärkeä.


Tästä tulikin tällainen ihana tsemppauspostaus, ja olen onnellinen siitä. Tarvitsin tätä ❤ Muistakaa tsempata itseänne. Uskokaa omaan ääneen ja sen merkittävyyteen. Ja tämä (mun lempiquote):

Nerdy Feminist -mediassa pohdintaa siitä, kuka alunperin sanoi näin.

Seuraavaan postaukseen, ihana lukijani! Menkkablogin toinen vuosi olkoon tapahtumarikas ja kaikenlaisia kokemuksia juhlistava. ❤

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s