Kohdullisten yleisin hormonihäiriö, PCOS – erään naisen tarina

Tervetuloa menkKAVERI -kirjoituksen äärelle. Palstalla vierailevat kirjoittajat kertovat mietteitään menkoista, ja kaikesta, mihin ajatukset niiden kautta johtavat.


Olin 16-vuotias, kun kuukautiseni alkoivat ensimmäisen kerran. Kivut olivat todella kovat ja vuotoni tuli heti ensimmäisellä kerralla läpi vaatteiden. Huomasin, että pelkkä side ei riitä pitämään niitä aisoissa. Joten aloin siitä lähtien käyttämään tamponia sekä yösiteitä samanaikaisesti. Ensimmäiset kuukautiseni kestivät viikon verran. Kivut olivat ensimmäiset 2-3 päivää todella kovat. Mutta viikon mittaan ne pikkuhiljaa helpottivat.

Seuraavan kerran kuukautiseni alkoivat kahden kuukauden kuluttua. Mietin sitä hieman ohimennen, mutta ajattelin sen johtuvan siitä, että ne ovat vasta alkaneet ja siksi hormonit olisivat sekaisin. Kunnes seuraavien kuukausien välit alkoivat pidentyä.

Huomasin itsessäni myös, että painoni heitteli reilusti laidasta laitaan. Kasvoilleni, rintojen väliin ja vatsaan alkoi tulla karvoitusta (nimityksenä käytetään hirnutismi) ja PMS-oireeni olivat aivan järkyttävät. Ne alkoivat aina viikkoa ennen kuukautisia. Sain välillä niin kovia kouristuksia alavatsaan, että meinasi jalat lähteä alta.

Aloin epäillä, että jokin on pielessä noiden oireiden lisäksi, kun seuraavat kuukautiset alkoivat vasta kuuden kuukauden kuluttua. Varasin ajan gynekologille. Se oli ensimmäinen kertani siellä ja jännitin aivan tolkuttomasti. Samalla reissulla sitten selvisi, miksi kuukautiseni ovat epäsäännölliset. Molemmat munasarjani olivat täynnä rakkuloita. Sain matkaani e-pillerit, luennon painonhallinnasta ja sanat “sitten kun tulevaisuudessa aiot lapsia alkaa tekemään, sinulle tulee määrätä lääkitys sen rinnalle“.

Olen siis syönyt e-pillereitä melkein puolet elämästäni, jotta kuukautiset saataisiin säännöllisiksi. Jouduin useaan kertaan vaihtamaan niitä, koska jotkut merkit aiheuttivat hulluja sivuoireita. Ehkäisyrengastakin on tullut kokeiltua. Kivut ovat lääkkeiden ansiosta helpottuneet eikä minulla ole moneen vuoteen ollut kovinkaan runsasta vuotoa. Olen jo tovin käyttänyt kuukuppia ainoana suojana.

Hirnutismi ja painon heittely edelleen jatkuu ja luulen, että tulee jatkumaankin. Olen myös lukenut, että vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaisi moneen oireeseen, mutta en ole sitä vielä lähtenyt kokeilemaan. Laihdutin muutama vuosi sitten monta kymmentä kiloa painostani, mutta mitkään oireet eivät helpottuneet, vaikka aina sanotaan, että se auttaisi. Ne asiat taitavat olla yksilöllisiä.

Kauhistutti ajatus, että en saisi lapsia ollenkaan. Se on usein riski tällaisessa sairaudessa, koska ovulaatio saattaa tulla joko todella harvoin tai ei koskaan. Mutta olen vuosien varrella kuullut kokemuksia, kuinka PCOS -potilaat olisivat tulleet raskaaksi ihan luonnollisestikin. Lääkkeet eivät haittaisi minun kohdallani, kunhan tulevaisuudessa raskaus onnistuisi. Toivon, että raskaaksi tuleminen onnistuu, sitten kun on minun ja mieheni aika lisääntyä. Sillä puhetta siitä on välillä jo ollut.

Olen oppinut vuosien varrella elämään kuukautisteni kanssa ja voin tällä hetkellä todella hyvin. E-pillereistä on ollut suuri apu. Varsinkin, kun viimein löytyi ne sopivat. On ihana olla tietoinen vuodon alkamispäivästä ja asiaa helpottaa se, että nykyään kuukautiseni kestävät max neljä päivää.

Olen iloinen, että kuukautiset eivät enää pelota. Niiden ei pitäisi olla pelottava asia, vaan normaali osa naiseutta. Ja naisena on ihana olla!


Kirjoittaja on 28-vuotias nainen.


Lisätietoa ja vertaistukea löydät gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n sivuilta.

Lue muut menkKAVERI -vieraskynätekstit täältä.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s