Muutoksia menkka-asenteisiin, ja tietoa endometrioosista terveydenhuoltoon! Neljä endoa sairastavaa haastattelussa.

Endometrioosiviikon erikoishaastattelu jatkuu kuukautisten kulttuurisilla ja sosiaalisilla ulottuvuuksilla. Millaisia asennemuutoksia endometrioosia sairastavat toivovat menkkakeskusteluun ja terveydenhoitoon?
[Artikkelin kuvat eivät ole haastatelluista naisista.]


Nimimerkki Aiempaa enemmän:

kuva: Pixabay @stocksnap

1. Onko menkoista puhuminen noloa, tai onko se ollut noloa? Miksi, miksi ei?
Miksi: nuorena muistan hävenneeni suunnattomasti menkoista puhumista niin kaverien, äidin tai terveydenhuollon henkilökunnan kanssa. Ehkä se liittyi jotenkin siihen, että se liittyi niin vahvasti omaan henkilökohtaiseen tilaan ja alueeseen. En osaa oikein vastata siihen, miksi se oli niin kovin noloa.

Miksi ei: kerroin ystävilleni, perheelleni ja töissä avoimesti endostani. Tämän myötä keskustelu luonnollisesti siirtyi kuukautisiin. Huomasin, ettei niistä puhuminen enää jännittänyt ollenkaan. Kenties se johtuu siitä, että kuukautisten puhumiselle on jokin selkeä peruste.

2. Mitä vääriä luuloja sinulla on ollut menkoista? 
Luulin aina diagnoosiini asti, että pahat kuukautiskivut ovat normaalia. Luulin joskus olevan normaalia, että kovat kivut voivat joskus alentaa toimintakykyä. Luulin myös joskus, että kuukautissyklin ollessa tasainen kertoo siitä, ettei lasten hankinnassa ole ainakaan suuria ongelmia.

3. Mitä muutoksia kaipaisit menkkoihin liittyen (keskustelu, terveydenhuolto, asenteet tms.)?
Toivoisin puhetta enemmän kipujen laadusta, ja millaisen kivun takia tulisi hakeutua tutkimuksiin. Toivoisin, että tyttöjen menkkatietopläjäyksissä jaettaisiin esimerkiksi sidenäytteiden yhteydessä endobrosyyreja. Toivoisin terveydenhuollolta endotietoutta, kivun ymmärtämistä ja huomioon ottamista.

Toivoisin, ettei endopotilasta nähtäisi psykosomaattisesta oireesta kärsivänä, hieman hölmönä naisena. Toivoisin, että kivunlievitystä tutkittaisiin ja kehitettäisiin, etten enää joutuisi kuulemaan lausetta “ei tälle nyt oikein voi mitään tehdä”.

Toivoisin yleisesti asenteissa avoimuutta. Toivoisin, että menkkoja verhoileva stigma häviäisi. Lähes jokainen nainen vuotaa verta kerran kuukaudessa. Tuntuu siis hassulta, että ollessani uimahallissa kuukautisten aikaan, piilotan tamponin taskuuni ennen vessaan menoa ja piilottelen sidettä pikkuhousuissani riisuutuessani. Miksi? Jokainen nainen tietää, miksi minulla se side tai tamponi on. Synnytyksestä ei kukaan häpeile kertoa groteskimpiakaan stooreja, miksi siis posket punastuvat sanasta “kuukautiset”?? Avoimuutta ja rohkeutta!

4. Terveisesi muille menkkaisille?
Toimintakykyä alentavat menkkakivut eivät ole normaalia. Vanhemmat, seuratkaa tyttöjenne kuukautisia ja heidän potemaansa kipua, viekää heidät gynelle, jos kipu vie toimintakyvyn tai vaikuttaa muutoin arkeen.

Tytöt ja naiset, puhukaa avoimesti menkkakokemuksistanne. Vertailkaa rohkeasti menkkakokemuksianne muiden kanssa ja kysykää rohkeasti mielipidettä sille, että onko tää normaalia.

Uskaltakaa hoitaa ja huoltaa itseänne terveydenhuollon palveluissa ja kertokaa niissä avoimesti ja rehellisesti, millaisia kipuja te omaatte. Muistakaa kertoa myös tunnepohjaisista asioista, jännittääkö, surettaako, ahdistaako, pelottaako? Voimia! 


Charlotta:

kuva: Pixabay @dotigabrielf

1. Onko menkoista puhuminen noloa, tai onko se ollut noloa? Miksi, miksi ei?
Ennen koin nolona, mutta enää en. En keksi enää syitä, miksi menkoista ei saisi puhua.

2. Mitä vääriä luuloja sinulla on ollut menkoista? 
Ajattelin, että kaikkien kierto on 28 päivää, koska opettaja käytti sitä esimerkkinä. Luulin myös pitkään vielä menkkojen alkamisen jälkeen, että side on ainoa kuukautissuoja.

3. Mitä muutoksia kaipaisit menkkoihin liittyen (keskustelu, terveydenhuolto, asenteet tms.)?
Menkat eivät ole nolot! Niistä pitää saada ja pystyä puhumaan! Myös poikia pitäisi kunnolla opettaa menkkoihin liittyen, ettei sieltä suunnalta tulisi paheksuntaa. Terveydenhuoltoon ja opetukseen positiivisempaa kuvaa seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista. Laajempaa tietoa siitä, miksi ekstrakipeät menkat ei oo normaalia.

4. Terveisesi muille menkkaisille?
Syökää menkkojen aikana suklaata, jos sitä tekee mieli ❤ olette ansainneet sen.


Susanna:

kuva: Pixabay @pexels

1. Onko menkoista puhuminen noloa, tai onko se ollut noloa? Miksi, miksi ei?
Menkoista puhuminen tuntui mulle aluksi nololta. Mutta nykyään rakastan puhua menkoista, rakastan pitää luentoja terveysalan opiskelijoille menkoista ja siitä, miten koviin kipuihin pitää reagoida. Kaikilla kohdullisilla on menkat ja kohdullisia on paljon, joten miksi niistä puhuminen nolottaa.

2. Mitä vääriä luuloja sinulla on ollut menkoista?
Mun ainoa väärä luulo, mikä korjaantui hyvin nopeasti, oli se, että menkkojen kuuluu sattua. Niiden ei todellakaan kuulu sattua.

3. Mitä muutoksia kaipaisit menkkoihin liittyen (keskustelu, terveydenhuolto, asenteet tms.)?
Toivon koko sydämestäni, että menkkapuheesta tulisi vastuullista. Ei vähätellä kipua, otetaan kivusta kärsivät potilaat tosissaan iästä piittaamatta, ja että menkoista puhuttaisiin paljon enemmän kouluissa. Menkat ei saa estää elämästä. 

4. Terveisesi muille menkkaisille?
Oot super. Sä oot superihminen, mieti nyt. Vuodat seitsemän päivää kuukaudessa ja oot silti hengissä. Anna itsellesi anteeksi, jos oot pahalla tuulella ja sulla on PMS-oireita. Ei se oo sun syytä.


Nimimerkki Rohkelikko:

kuva: Pixabay @kaboompics

1. Onko menkoista puhuminen noloa, tai onko se ollut noloa? Miksi, miksi ei?
Yleensä olen hyvin avoin, monistakin asioista. Olen ollut myös endometrioosista ja jatkuvista kivuista avoin – en kuitenkaan siitä, minkälaiset minun kuukautiseni ovat. Vain muutamien lähimpien ystävien kanssa olen voinut ottaa rennommin ja keskustella jopa tarkemmin kuukautisista ja niiden piirteistä: paljonko verta tulee, vuotaako siteestä yli jne.

Miehille koen edelleen erittäin vaikeaksi sanoa edes mitään kuukautisiin viittaavaa: edes miespuolisille ystävilleni en uskalla sanoa enempää kuin “tänään on oletettavissa kipuja”.

En ole koskaan ajatellut, että menkoista puhuminen olisi minulle noloa – olen melko avoin ja yleensä kerron ihmisten mielestä hämmästyttävän paljonkin ensitutustumisella. Mutta selvästikin se on noloa myös minulle, jos en pysty puhumaan siitä kuin muutaman ystävän kanssa. Menkoista puhuminen on noloa ehkä sen “likaisuuden” takia, tai koska odotan aina voimakasta “ällöreaktiota” tai jotenkin muuten negatiivista reaktiota liittyen nimenomaan siihen, että ylipäätään nostin asian esille. Esimerkiksi “noniin, nyt tuli liikaa infoa hei”.

2. Mitä vääriä luuloja sinulla on ollut menkoista?
En muista, että minulla olisi ollut vääriä luuloja menkoista, vaikka varmasti on ollut ennen kuin olen oppinut paremmin kokonaiskuvan. Muistan kuitenkin pitkään ajatelleeni, että endometrioosi, jota meillä on suvussa, on sairaus, joka tekee kuukautisista kivuliaat ja vaikeuttaa lapsensaantia, vaikka tosiasiassa kipuja voi tulla pitkin kuukautta, suolisto-oireet lisääntyvät ja voi olla täysin mahdotonta saada lasta.

3. Mitä muutoksia kaipaisit menkkoihin liittyen (keskustelu, terveydenhuolto, asenteet tms.)?
Toivoisin, että miehetkin tottuisivat jo vihdoin aiheeseen. Toivon, että miehetkin osaisivat suhtautua menkkoihin normaalimmin. Ymmärrän, että monia naisia suututtaa, jos kysytään, onko sinulla menkat (esimerkiksi, kun ollaan äkäisellä mielialalla). Mutta jotenkin toivoisin, että miehetkin osaisivat kasuaalisti kysyä sitä, esimerkiksi minulta, jos makaan kipeän oloisena viltin alla sohvalla opiskelijajärjestön tilassa.

4. Terveisesi muille menkkaisille?
Muistakaa levätä, ja jos kärsitte kivuista, muistakaa antaa itsellenne myös aikaa olla kipeänä ja palautua kivuista! Ja, jos sun kuukautiset on niin kipeät, ettet pysty kipujen aikaan tekemään päivän töitä, tai hormonien lopettamisen jälkeen on kipuja, suolisto-oireita ja/tai voimakasta turvotusta, käythän osaavalla gynekologilla juttelemassa oireistasi!


Gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n haastatellut vapaaehtoiset kertovat
Moona-blogissa lisää elämästään endometrioosin kanssa. Suosittelen tsekkaamaan! moona.info/moona-blogi


Haastattelun ekan osan voi lukea täältä. Mikä on ollut traumaattisin menkkakokemus? Entä milloin haastateltavat ymmärsivät, etteivät heidän kuukautiset/kuukautiskivut ole normaaleja?

Menkkablogi kiittää vapaaehtoisia endometrioosiviikon haastattelusta. ❤

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s