1/10 naisesta sairastaa endometrioosia – monet kärsivät kuukautisista tietämättä syytä

Kuukautisten ei kuulu estää elämää. Jos kivut ovat kovia ja vuoto runsasta, on syytä epäillä, että jotain on vialla.

Endometrioosia sairastaa yksi kymmenestä naisesta, mutta sen diagnosointi on vielä kehnolla tolalla. Diagnoosiviive on keskimäärin 6-9 vuotta. Endometrioosi saattaa jäädä myös kokonaan diagnosoimatta. Meillä, joilla on kuukautiset, kuten myös valitettavan usein hoitohenkilökunnalla, on asenteita, jotka estävät kuukautiskipujen asianmukaisen hoidon ja endon huomaamisen ajoissa.

Siksi on tärkeää levittää asiallista tietoa endometrioosista, joten tällä 25. – 31.3. Endometrioosiviikolla Menkkablogiinkin ilmestyy teeman mukaisia postauksia. Tiedossa on muun muassa endometrioosittarien haastatteluja.


Mikä sitten on endometrioosi?


Endometrioosi on kohdun limakalvon pesäkesirottumatauti, jossa kohdun limakalvon (endometrium) kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella esimerkiksi munasarjoihin, munanjohtimiin sekä kohdun, suolen ja virtsarakon pinnoille.


Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.

– Endometrioosiyhdistys (nyk. Korento ry)

Tila voi siis olla todella kivulias, ja oireet pahenevat menkkojen aikaan. Siksi hoitona käytetään esimerkiksi hormoneja, joiden tavoitteena on saada endometrioosi aisoihin aiheuttamalla joko raskautta tai vaihdevuosia muistuttava tila. 

Usein kohdulliset ihmiset havahtuvat oireisiinsa vasta, kun saavat tietää, ettei ole normi joutua olemaan poissa koulusta tai töistä kuukautisten takia. Tai etteivät kaikki syö yhtenään kipulääkkeitä. Siksi on tärkeää puhua monenlaisista kuukautiskokemuksista, ja se on yksi päämotivaattori Menkkablogissakin: jakaa tietoa ja kokemuksia kaikkien eduksi.

Rankat, usein lamauttavat, kuukautiskivut eivät ole sairauden ainoa oire. Tässä kuvassa on mielestäni hyvin tuotu esille mahdollisten oireiden moninaisuus:

Lähde ja lisätietoa Endometrioosiviikosta ja sen ohjelmista Korento ry:n sivuilta.

Jos sinulle on tätä kirjoitusta lukiessa noussut epäily, ovatko kuukautisesi/kuukautiskipusi normaaleja, pääset alkuun selvitysmatkallasi esimerkiksi:

Muista, ettet ole yksin – aina saa kysyä neuvoa ja apua. Endometrioosiviikon teemana on tänä vuonna yhteenkuuluvuus, joten tuetaan toisiamme ja jaetaan tärkeää tietoa eteenpäin.


Seuraava postaus päästää ääneen Korento ry:n vapaaehtoiset Moona-bloggaajat. Saamme muun muassa tietää, milloin he ymmärsivät, etteivät heidän kuukautiskipunsa ole normaaleja.

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s