Pyörätuoli + menkat

Tervetuloa menkKAVERI -kirjoituksen äärelle. Palstalla vierailevat kirjoittajat kertovat mietteitään menkoista, ja kaikesta, mihin ajatukset niiden kautta johtavat. 


Mun menkat alkoi, kun olin yläasteella. Muistan, että olin surullinen, kun tajusin niiden alkaneen. Mä oon aina kokenut menkat pakollisena pahana ja ne on aiheuttanu enimmäkseen negatiivisia fiiliksiä.

Uskon, että syynä on ollut mun menkkojen runsaus ja se, että ne saattoivat kestää jopa viikon. Aina ku nousen pyörätuolista seisomaan niin tuntuu, ku joku käsisuihku käynnistyis ja verta tulee kauheella paineella enkä voi mitenkää hallita sitä. Vessa on monesti ollu ku teurastuksen jäljiltä. Hormonikierukka on pelastanut elämäni tässä suhteeessa.

Oon kokeillut perussiteiden lisäksi myös kankaisia siteitä, mutta kumpikaan noista ei ole tuntunut täysin omalta. Tavallisissa siteissä oleva liima jää helposti karvoihin ja takapuoleen kiinni. Kestositeet taas eivät tahdo pysyä paikallaan. Siteet saisivat olla kankaisia, koska ne ovat ekologisia, mutta sellaista materiaalia, joka pysyisi hyvin eri mallisissa pikkuhousuissa.

Mulla on synnynnäinen CP-vamma ja tarvitsen apua esimerkiksi juuri kuukautissuojan vaihtamisessa. Koen oloni tosi vaivaantuneeksi, kun sidettä vaihdetaan ja varsinkin, jos siinä avustava ei osaa käyttäytyä asiallisesti. Mun menkoista on heitetty ”hauskaa” läppää.

Nöyryyttävää on myös, kun hoitajat on monesti siivonnu mun menkkaiset sotkut ja se koko tilanne tuntuu tosi julkiselta tapahtumalta. Tuntuu usein, että multa on alusta asti viety mahdollisuus nauttia mun menkoista, koska siinä on joku aina läsnä.

Parasta olisi, jos mua auttava henkilö miettisi, miten haluaisi toisen käyttäytyvän, jos roolit olisivat toisinpäin. Uskon, että vastaus löytyy helposti.

Muuten kuukautiset ovat täysin luonnollinen asia, jota ei tarvitse hävetä!


Kirjoittaja on 22-vuotias nainen Oulusta. Hän dokumentoi Instagramissa elämää vammaisen naisen näkökulmasta avoimesti ja ainakin minun ennakkoluulojani karistavasti. Instagram-tilille tästä: @oonkaisa. Suosittelen tsekkaamaan! 🙂

Lue muut menkKAVERI -vieraskynäpalstan aidot ja avoimet kuukautistarinat täältä.

*kuvat: canva.com

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s