5 asiaa, jotka jokaisen menkkaisen pitäisi tietää

Menkkabloggaaminen on alkanut viemään mua kiinnostaviin paikkoihin. On nimittäin käynyt ilmi, että on olemassa aivan oma menkkamaailmansa!

Olin tammikuun lopulla Love Your Cycle -työpajassa ja helmikuun alussa menkkatarinatyöpajassa. Niin missä? Ja miksi?

Minäpä kerron 🙂 Ja tosi mielelläni kerronkin, sillä opin asioita, jotka jokaisen menkkaisen ois musta hyvä tietää.


1. Keho prosessoi sokeria huonosti PMS:ssa

En tiedä, onko kaikki muut tienneet tämän aina, mutta itselle oli suuri revelaatio. Sokeri siis aiheuttaa väsymystä ja turvotusta erityisesti juuri PMS:n aikaan. Sama pätee ns. roskaruokaan.

Kehoa on hyvä tukea raikkaalla ja ravinnerikkaalla ruualla ennen menkkoja. Testailin tätä noin viikko sitten ja se tuntui auttavan PMS-sumuun. Olo oli rauhallisempi ja energisempi. Myös kofeiinin vaikutus kääntyi viime PMS:n aikaan ahdistuksen puolelle, joten vähensin teen juontia.

Jatkan tutkimuksia.

2. Kierron energia on vakio

Jos käytät kaiken energian ovulaatiopäissään kierron keskivaiheilla, niin palat loppuun kierron lopulla. Tätäkään en ollut koskaan ajatellut.

Ovulaation huipulla kannattaa siis pitää mielessä, ettei todennäköisesti tule olemaan yhtä energinen parin viikon päästä.

Työpajassa ohjaaja Carmen Lorenzana huomauttikin, ettei kannata päästää ovuloivaa itseään täyttämään kalenteriaan. 😉

3. Jokaisessa kierron vaiheessa on oma supervoimansa

Moni on tottunut ajattelemaan PMS:ää ja menkkoja ei-niin-mukavana aikana kierrosta. Näissäkin vaiheissa on kuitenkin omat supervoimansa:

PMS auttaa näkemään yksityiskohtaisemmin, niin hyvässä kuin pahassa. Asiat, jotka häiritsivät hieman kierron alussa, tulevat nyt sietämättömiksi – PMS auttaa meitä asettamaan omat rajamme ja sanomaan ei.

Kuukautisten aikaan puolestaan olemme intuitiivisimmillamme, sillä tuolloin aivojen oikea ja vasen puoli kykenevät parhaiten kommunikoimaan keskenään. Tämä johtuu jotenkin hormoneista, mutten muista tarkemmin miten. Kysykää Carmenilta 😀 Hänet saa kiinni ainakin Love Your Cycle Helsingin Facebook-sivulta.

4. Miehilläkin on hormonaalinen kierto

Olen aina epäillytkin tätä. Pakkohan heillä on olla. Olemmehan kaikki ihmisiä, joilla on hormonit.

Miehen hormonikierto on 24 tunnin mittainen siinä missä naisen on noin kuukauden mittainen.

Vuorokauden pituisen kierron voi ajatella sopivan paremmin nykymaailman työrytmiin. Miehillä aktivoiva testosteroni on korkeimmillaan aamulla, ja laskee iltapäivällä – juuri, kun töissäkään ei tarvitse olla enää parhaimmillaan ja on kotiinlähdön aika.

Mietimme Love Your Cycle -työpajassa, millainen olisi yhteiskunta, joka rytmitettäisiin kuukautiskierron mukaan? Millä tavoin työelämämme muuttuisi?

5. Kuukautiskiertoon tutustuminen avaa uuden maailman

On erilaista toimia maailmassa, kun tietää, missä kierron vaiheessa on. Silloin osaa parhaiten tukea kehonsa tarpeita. Itse en esimerkiksi buukkaa paljoa velvollisuuksia kuukautisten parille ekalle päivälle.

Aina ei tietenkään ole mahdollista rytmittää elämäänsä menkkakierron mukaan, ja Carmen esittelikin työpajassa 1% -periaatteen:

Eli jos vaikka kaikkein mieluiten viettäisi kuukautisajan yksin luonnon helmassa näkemättä ketään, voi miettiä, miten olisi realistista toteuttaa haaveesta edes 1% omassa arjessaan.

Vaikkei voisikaan eristäytyä mökkiin metsän keskelle, voi aina sulkeutua töissä muutamaksi ekstraminuutiksi vessaan somettamaan 😉


Nyt, kun olen tutustunut tällaiseen työpajameininkiin ja niissä käyviin ihmisiin, voin sanoa, että menkoista kiinnostuneet ihmiset ovat myös tosi mukavia 😉

Kierrostani kiinnostumalla olen saanut uusia ystäviä, ja se on kaikkein paras plussa tässä hommassa ❤

*kuvat: canva.com

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s