Luksusmenkat Bling Bling

[Johanna – kierron 4. päivä]

Tämänkertaiset menkat olivatkin jännät. Jotenkin…hiljaiset. Ne alkoivat ihan huomaamatta yöllä ja vuosivat kaksi päivää, tiputellen kolmannen. 

Käytin vuotoon kuukuppia ja pikkuhousunsuojia. En yleensä osta minkäänlaisia kertakäyttöisiä kuukautissuojia, mutta tällä kertaa ostin, oikeastaan ihan vaan koska pystyn. Tavallaan luksusarvon takia. Tuntui mukavalta shoppailla välillä jotain menkkahygieniaan liittyvää – olenhan käyttänyt kuukuppia jo 10 vuotta. 

Muistan silti vielä, kun parin vuoden ajan ostin siteeni itse, opintotuella. Se ei ollut kivaa. Tein muutaman kerran valinnan parempien ruokaostosten ja kuukautissiteiden välillä. En sanoisi, että kuukautisköyhyys koetteli minua, sillä aina sain muistaakseni siteet ostettua. Mutta ehkä olisin  vaihtanut sidettä useammin, jos ne eivät olisi maksaneet monta euroa per paketti. 

Tuohon aikaan en kyseenalaistanut siteiden hintaa ollenkaan. Totta kai asiat maksavat kaupassa. Maksaahan vessapaperikin. 

Nykyään taas mediassa puhutaan paljon kuukautisköyhyydestä ja tamponiverosta. On selvitetty, että esimerkiksi Briteissä osa tytöistä joutuu skippailemaan koulua puuttuvien kuukautissuojien takia. Lue erään heistä tarina täältä.

Hätä keinot keksii. Briteissä yli 40 % nuorista on joutunut välillä turvautumaan näihin. kuva: Emma Evelyn Speight

Minulle itselleni pikkuhousunsuojien ostaminen symboloi itseeni panostamista. Kuukupin käyttäjänä tuntui  ylimääräiseltä luksukselta laittaa biohajoava valkoinen – ja yllättävän miellyttävästi lämmittävä – suoja pikkuhousuihin ja olla varma, että pikkuhousut pysyvät ihan puhtoisina. Se ei silti tarkoita, että kuukautistuotteita pitäisi esimerkiksi verottaa luksustuotteiden mukaisesti. Suomessa esimerkiksi kansanedustaja Hanna Sarkkinen on ottanut kantaa kuukautistuotteiden korkeaan verotusasteeseen:


Kuukautissuojien hankinnasta kertyy naisille merkittäviä sukupuolisidonnaisia kustannuksia. Kuukautissuojien arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia, vaikka tuotteita voi verrata apteekeissa myytäviin terveystuotteisiin, joiden arvonlisävero kuuluu alennettuun 10 prosentin kantaan.

Hanna Sarkkinen – Uusi Suomi, Puheenvuoro 30.1.2017

Vielä ei menkkasuojia saa kohtuuhintaan Suomessa. Sarkkinen teki lakialoitteen aiheesta vuonna 2017, mutta se ei saanut riittävästi kannatusta taakseen.

Onneksi anatomiani on sellainen, että pystyn käyttämään kuukuppia miellyttävästi. Nykyään, enemmän tietävänä, ärsyttäisi maksaa välttämättömistä menkkasuojista joka kuukausi kuin ne olisivat jotenkin valinnainen ostos.

Oli silti jotenkin tunnelmallista ostaa niitä luomupikkuhousunsuojia. Olen onnekkaassa asemassa, kun voin valita. 


*artikkelikuva: The Odyssey Online.

2 Comments

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s