Kun menkoista tuli vihollinen

Tervetuloa menkKAVERI -kirjoituksen äärelle. Palstalla vierailevat kirjoittajat kertovat mietteitään menkoista, ja kaikesta, mihin ajatukset niiden kautta johtavat. 


Minä odotin kuukautisten alkamista. Salaa. En edes tiedä miksi. Terveydenhoitaja oli sanonut, että ensimmäinen kuukautisvuoto saattaa olla vain muutama tippa. Olin siinä uskossa, että kuukautiset kestäisivät 3-5 päivää, ja vain 1-2 päivää tästä vuotaisin ”kunnolla”.

Sitten 11-vuotiaana alushousuni olivat niin kauttaaltaan punaruskeat, että luulin ripuloineeni alleni.

Kuukautiseni kestivät tasan seitsemän vuorokautta ja olin kuin veriputous koko sen ajan. Raudanpuute aiheutti sellaisia suonenvetoja, että silmissä pimeni. Onnekseni sain jo 14-vuotiaana yhdistelmäpillerit hallitsemaan vuotoja.

Olin kuitenkin avoin kuukautisista, vaikkakin aiheutin hämmennystä ja paheksuntaa valittamalla menkkakipujani ääneen. Olen sanonut lukemattomia kertoja, että: ”Kuukautiset ovat normaali asia, miksei niistä saisi puhua?” Ja olen saanut aikaan naurunpurskahduksia, kun olen sanonut, että munasarjaani sattuu. Ei sellaista kuulemma voi paikantaa.

Minulla ei kuitenkaan ollut koskaan mitään kuukautisia vastaan – myöhemmin pidin positiivista ajattelutapaa yllä ajattelemalla, että hei, ainakaan en ole raskaana!

21-vuotiaana aloin oireilla erilaisilla vatsan alueen kivuilla. Hypin tutkimuksissa, mutta kukaan ei löytänyt syytä kivuilleni. Päätin vaihtaa yhdistelmäpillerit minipillereihin, koska niin moni oli selittänyt minulle, miten paljon paremmin keho voi, kun sitä ei tuppaa täyteen hormoneja. Ajattelin, että okei, ehkä voisin vaihtaa pienempään hormonimäärään.

Elin kolme kuukautta syöden minipillereitä. Olin yhtäkkiä joka päivä niin kovissa kivuissa, että en olisi ollut työkykyinen. Onneksi opintoja pystyi suorittamaan etänä.

Tässä vaihdoksessa oli kuitenkin se hyvä puoli, että oireeni alkoivat muistuttaa selkeästi endometrioosia.

Ultran sekä magneettikuvan perusteella olin terve. Onneksi menin kuitenkin endometrioosiin erikoistuneelle gynekologille, joka laittoi minulle lähetteen leikkaukseen. Sain diagnoosiksi endometrioosin vasta tähystysleikkauksessa.

Leikkauksen jälkeen kävin läpi lääkkeelliset vaihdevuodet Procren-pistoksilla, ja sen jälkeen hoitoni on jatkunut vahvalla hormonilääkityksellä – joka saattaa jatkua loppuelämäni. Kuukautisia minulla ei ole ollut yli puoleentoista vuoteen, sillä menkat pahentavat endometrioosia. Tässä suora lainaus Endometrioosiyhdistyksen nettisivuilta:

”Endometrioosipesäkkeet reagoivat kuukautiskierron mukaiseen estrogeenitason nousuun ja laskuun. Estrogeenitason kohotessa pesäkkeet paksuuntuvat ja vatsaontelossa vuotava veri ärsyttää ja tulehduttaa viereisiä kudoksia, jonka seurauksena voi muodostua arpikudosta ja elimiä toisiinsa liimaavia kiinnikkeitä.”

Eli ilman lääkitystäni normaali kuukautiskierto aiheuttaisi sisäelimieni päälle lisää pesäkkeitä ja mahdollisesti kiinnikkeitä. Olisin lamaannuttavien kipujen armoilla joka päivä.

Lyhyesti sanottuna siis, menkoista tuli minulle vihollinen.


Kirjoittaja on endometrioosiyhdistyksen aktiivi, joka bloggaa henkilökohtaisessa blogissaan nimellä Villasukkakirjailija. Mukaansa imaisevasta ja taitavasti kirjoitetusta blogista löytyy muun muassa novelleja sekä murremonologeja.

Lue lisää endometrioosista yhdistyksen sivuilta ja lue endometrioosia sairastavien naisten tarinoita Moona-blogista.

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s