Menkkahirviön epäsäännöllisyys

Tervetuloa menkKAVERI -kirjoituksen äärelle. Palstalla vierailevat kirjoittajat kertovat mietteitään menkoista, ja kaikesta, mihin ajatukset niiden kautta johtavat. 

[nimin Eilamums – kierron ties monesko päivä]

Mulla on epäsäännölliset menkat. Eli kierron pituus voi olla aikalailla 28-40 päivää. En käytä hormonaalista ehkäsyä, olen ns ‘luomu’. On mulla jossain vaiheessa elämää ollu melkein säännölliset menkat. Muistaakseni sillon mun kierron pituus oli noin 34 päivää.

Just tänään, jollonka kirjotan tätä tekstiä, mun menkat ois tuloillaan. Ja kierron pituus tällä kertaa on se 40. Ei se pitkä kierto mua haittaa, enemmän haittaa se et ootan menkkoja noin 2 viikkoa. Ja pms on mulla suunnilleen viikon. Tällä hetkellä tuntuu, et oon iha paska ja riittämätön. En kelpaa kenellekään enkä mihinkään. Mua ei oikeestaan sais olla olemassa.

Mun menkat alko 14 -vuotiaana, ja mulla on aina ollu pahat pms-oireet. Pahinta on nää mielialavaihtelut. Oon aina kokenu kerran kuussa tunteen, et oon ihan paska ja mua ei sais olla olemassa. Sillon, kun olin masentunu, niin ei oikein ollu tämä maailman paras yhdistelmä. Masennuksesta selvisin ja pms:ää oon alkanu tunnistamaan. Opettelen yhä olemaan itelleni lempeä, sillon ku hoksaan, et nyt on pms-hirviö valloillaan.

screenshot_20181113-105431_instagram.jpg

Mun menkat yleensä alkaa sen jälkeen, kun oon saanu itkeä “kaiken paskan ja pahan” pois. Sillon oon räkäposkinen ja hysteerinen ja haavoittuvainen ja täysin auki. En oo oikein uskaltanu näyttää tätä puolta itessäni, koska eihän nyt sellaista saa tehdä. Täytyy olla vahva ja itsenäinen, täytyy pärjätä yksin ilman kenenkään apua. Enkä oo osannu turvautua kehenkään.

No niin se ehkä toistaiseksi mun pms-hirviöstä.

Palataanpa nyt siihen pitkään ja epäsäännölliseen kuukaustiskiertoon.

Oon sellanen ihminen, että vaikka en ois harrastanu seksiä ikinä ja mulla menkkojen kierto alkaa näyttää 39 päivää, niin päässä alkaa tuntumaan “entä jos oonki raskaana”. Siitä syntyy stressi, jonka seurauksena menkat myöhästyy vielä enemmän. Kierre on alkanu.

Oon aina ollu tarkka mun menkoista. Siksi tiiän, että mun kierto on epäsäännöllinen. Ja vasta noin vuoden sisällä mulle on sanottu, et kannattaisko käyä gynellä tutkituttamassa, et onko kaikki ok. No, enpä oo tähänkään päivään mennessä käyny siellä. En tiiä, oisko vastauksena gyneltä “tässä ois hormoniehkäsy”. E-pillereitä en saa syyä, koska mulla on aurallinen migreeni. Tämän sain tietää kymmene vuotta sitten käytyäni gynellä ensimmäisen kerran. Enkä halua yhtään pahentaa mun migreeniä, tämä kelpaa just tämmösenä.

Käytännön ärsytyksiä epäsäännöllisistä menkoista. Koska pms kestää viikon, niin oon viikon ajan valppaana “Joko nyt? Ääh, ei vieläkään…” Yöllä heräilen herkemmin mahakramppeihin, ja nousen ylös vessaan laittamaan “varmistussiteen”. Aamulla on sitten tyhjä tilanne.

Ja välillä tulee semmosia oloja, eli mahassa nuljahtelee siihen malliin et nyt vois alkaa… tai eipäs sittenkään… Mut lopulta sitten, kun menkat alkaa, niin se tuntuu “Nyt pitää mennä vessaan”. Se on niin omanlainen tunne, että siitä ei voi kyllä erehtyä.

Nyt jään oottelemaan menkkoja.


Kirjoittaja on 27-vuotias mummomainen muusikko, istuu mielellään joko kiikkutuolissa tai sohvalla ja kutoo. Varsinkin näin syys-talvi aikaan. Kirjat myös vievät helposti omaan maailmaan, varsinkin historialliset draamat ja fantasiat. Mutta kylläpä se päivä menee leffoja ja sarjoja katsellessakin.

 

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s