Kivuttomien menkkojen salaisuus paljastetaan nyt!

[Johanna – menkkojen 4. päivä]

Oon miettinyt, mistä kirjoittaisin näiden menkkojen aikana. Nyt on jo viimeinen vuotopäivä. Sitten tajusin, että blogin idea on alusta saakka ollut kertoa arkisesta menkkakokemuksesta avoimesti. Niin siitä sitten:

Ostin uuden Lunette-kuukupin. Sen pienemmän koon, ei niin jämäkän. Ah. Koko riittää mulle aivan mainiosti eikä tunnu sisällä yhtään. Voin myös kakata samalla, kun kuppi on pimpissä. Paljon kätevämpää.

violet_lunette-e1538128400454.jpgIhana, violetti kuukuppi. kuva: Lunette

Haluaisin kirjoittaa menkoistani jotenkin puhtaasti. Kuin kokisin ne ensimmäistä kertaa. Ilman mitään ennakkoasenteita tai stereotypioiden lastia päässäni.

Mää vuodan hyväntuoksuista verta jalkovälistäni, se tuntuu jännältä. Välillä se tuoksuu mustaherukanlehdille, välillä jollekin pähkinäisemmälle. Rakastan tätä aikaa kuusta. Ja kuukuppi on lahja maailmalle!

Menkkojen aikaan mun ajatukset vaeltaa usein menneisyyteen. Kauas. Siihen, kun vuosimme maahan luolissa, metsissä, puroihin aamupesulla. Alavirtaan. Jotenkin siihen mun ajatukset vie: tätä naiset ovat aina kokeneet. Alusta saakka. Tuntuu varsin konkreettiselta linkiltä ikiaikojen taa. Se, jos mikä, juurruttaa.

Enkä todellakaan halua romantisoida alkeellisia oloja tai vuotamista ilman suojaa. Kuukautisköyhyys on totta vielä suuressa osassa maailmaa. Rutiköyhillä maaseutualueilla on usein myös vanhanaikaisia käsityksiä ja ennakkoluuloja.

Esimerkiksi osissa Nepalin maaseutua naista pidetään epäpuhtaana menkkojen aikana. Vuotaessaan he eivät saa oleilla keittiössä tai pyhätössä eivätkä koskea muihin ihmisiin, erityisesti miehiin. Joissain kylissä ovat edelleen käytössä lailla kielletyt “menkkamajat”, joihin naiset eristetään kuukautisten ajaksi. Majoihin jopa kuolee naisia epähygienisten olosuhteiden takia. Lue lisää täältä. Tässä kuva majasta Nepalin maaseudulla:

An example of a menstrual hut in remote areas of Nepal (Anjana SaudTatapani)                           kuva: Anjana SaudTatapani

Kuitenkaan aina historiassa eristäytyminen ei ole tapahtunut ulkopuolisen auktoriteetin käskystä vaan kummunnut omasta sisäisestä tarpeesta vetäytyä hiljaisuuteen, kuin retriitille.

Alkuperäiskansojen parissa heimokulttuurin aikaan naiset kyllä vetäytyivät, mutta omasta tahdostaan. He kokoontuivat näkemään näkyjään majoihin, jotka oli rakennettu sitä varten. Tästä pyhästä tiedosta hyötyi koko heimo, ja sitä arvostettiin.

Mitä nää mun nykymenkat sit on? En mää mitään näkyjä näe.

Tai siis näen, unissani, voimakkaammin kuin muina aikoina. Mun menkka-ajan unet ei valehtele. Niissä epäluotettavat henkilöt pettää mut verisesti, jolloin näen selkeämmin myös valveilla. Siis, jos uskallan seurata tätä melkein ennalta-aavistavaa viisautta.

red enso circle janine ibbotsonkuva: Janine Ibbotson (lisää hänen töitään löytyy täältä)

Sellasta. Arkista menkkakokemusta. Taidan olla mystikko. Näillä mennään.

Se, että pidän mun menkkoja suuressa arvossa, ja puhun niistä kauniisti, on yksi syy, miksi mulla ei ole kipuja. En häpeä niitä. En koskaan ole hävennyt. Ne on osa mun kokemustani siinä, missä muukin elämä. Ei siinä mitään sen kummempaa ole.

Mulla ei ole menkkakipuja, koska en vihaa vertani. Sellaista asennetta kulttuurinkin pitäisi tukea.


Tämän tekstin tarkoitus ei ole loukata ketään eikä väittää, että kuukautiskivut johtuisivat pelkästään omasta asenteesta. En ole ennen tutkaillut näin julkisesti omia menkkamielleyhtymiäni. Ne ovat osittain alitajuisia eivätkä järjen selitettävissä, kuten parhaat asiat elämässä usein. Tuntui hyvältä sanoittaa kokemustani.

Kuukautiskipuihin vaikuttavat varmasti geenit, ruokavalio, liikunta, unenlaatu – kaikki mikä vaikuttaa terveyteen muutenkin. Puhumattakaan siitä, että endometrioosi on yleinen sairaus, joka pahentaa kipuja kuukautiskierron eri vaiheissa.
Peace ‘n’ love!

1 Comment

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s