“Tee oma menkkablogi?”,
ehdotti luovan kirjoittamisen ope viime lukuvuonna, kun mietimme sopivaa julkaisukanavaa kurssilla kirjoittamalleni menkkatekstille.
Aihe on kiinnostanut minua teini-iästä saakka: kaikki sen ympärille kietoutuva inho, häpeä ja tietämättömyys. Olen myös aina ihmetellyt, miksi toiset tuntuvat vihaavan menkkojaan.
Kurssilla tuntui jännittävältä alkaa kirjoittamaan menkoistaan, sillä luimme tekstejä ääneen ryhmälle. Sydän hakkasi melkoisesti. Muutaman kerran jälkeen tuntui kuitenkin jo luonnolliselta kuvailla menkkaverensä koostumusta kymmenelle kirjoittajakaverille.
kuva: Alejandro Gutiérrez @ freeimages.com
Julkaisukanavaa miettiessämme ilmeisiä vaihtoehtoja olisivat olleet feministiset lehdet, mutta sekä minusta että opettajasta tuntui, että tekstin pitäisi olla jossain, missä kuka tahansa voisi sen lukea. Teksti on vielä pöytälaatikossa. Jäimme miettimään, mikä naistenlehti olisi tarpeeksi rohkea.
Menkkatekstistä kuitenkin sinkosi alkukipinä Menkkablogiin. Blogi on nyt syntynyt ja voi hyvin.
Miksi sitten haluan blogata menkoistani?
Feministinen lausahdus “henkilökohtainen on poliittista”, pätee tässä erityisen osuvasti. Valitsin blogin näkökulmaksi ihmisten omat menkkakokemukset, koska niistä kirjoittamalla paitsi lisää tietoisuutta erilaisista menkoista myös päätyy syvällisempien pohdintojen äärelle.
Esimerkiksi miettimään, miksi kuukautisesseen julkaisevan lehden pitäisi olla erityisen rohkea? Miksi sen pitäisi olla naistenlehti? Kuukautiset vaikuttavat kaikkien elämään, hyvinkin perustavanlaatuisesti. Eihän meitä täällä olisi ilman niitä.
Toki, onhan menkat henkilökohtainen aihe: kyse on kuitenkin eritteistä, jotka tulevat jalkovälistäni. Mutta se on myös jokapäiväinen ja normaali aihe, josta puhumattomuus lisää menkkojen ympärille muodostunutta häpeää ja hiljaisuutta. Tämä puolestaan vaikeuttaa asiallisen tiedon leviämistä menkoista.
Jo kertaalleen vinkkaamani tubettaja Hannah Witton hehkuttaa viimeisimmällä The Hormone Diaries -videollaan, että hormonipäiväkirjojen kommenttiosio on suunnaton tietolähde. Siitä inspiroituneena hän aloitti juuri keräämään ihmisten kokemuksia menkoista ja muusta hormonaalisesta. Projektiin voit osallistua täältä. Hän ihmettelee:
I’ve learned so much. There are so many things I just didn’t know existed–. Why are there so much to do with hormones that you just don’t know about unless it directly affects you?
Projektin tavoite on nimenomaan tiedon lisääminen. Kuukautisiin liittyvää kokemustietoa kannattaa jakaa.Se on avain sosiaalisesti ja kehollisesti helpompiin menkkoihin sekä lukuisiin ahaa-elämyksiin.
Siksi bloggaan menkoistani. Siksi odotan niitä innolla, että voin kertoa, millainen minun kokemukseni sillä kertaa on. Haluan kertoa, ettei kaikilla ole kipuja. Etteivät kaikki vihaa menkkojaan. Että joillekin menkat voi olla ihana, helpottava asia. Tämä on minun ääneni menkkamaailmassa.
Menkkakokemuksia on kuitenkin yhtä monta kuin menkkaisia. Siksi haluan lisää vieraskynäkirjoituksia MenkKAVERI -palstalle! Niitä on julkaistu jo neljä ja niistä on tykätty. Erityisesti kaipaan kirjoituksia:
- transihmisiltä
- endometrioosittarilta (tästä onkin tulossa postaus lähiaikoina, jee!)
- vaihdevuosi-ikäisiltä
- ihmisiltä, joilla on just alkanut menkat
- ihmisiltä, jotka skippailevat menkkojaan hormoniehkäisyllä
- niiltä, joiden menkat on loppuneet syystä X (urheilu, laihtuminen, lihominen, stressi…)
- ihmisiltä, jotka vihaavat menkkojaan
- ihmisiltä, jotka rakastavat menkkojaan
- ihmisiltä, joille menkat ovat täysin neutraali asia
- sinulta!! ❤
Laita viestiä munmenkat@gmail.com, ja kerro kiinnostuksestasi kirjoittaa menkKAVERI -palstalle. Voit esiintyä etunimellä tai nimimerkillä. Kirjoituksia kaivataan aina 🙂
HALUATKO TIEDON UUSISTA POSTAUKSISTA?
Olethan huomannut, että voit alkaa Menkkablogin seuraajaksi? Kirjoittamalla vasemman sivupalkin kenttään sähköpostiosoitteesi voit lukea uudet postaukset suoraan omasta sähköpostistasi. 🙂 kätevää.
Tiedon uusista postauksista saat myös seuraamalla Instagramissa @menkkablogi -tiliä. Linkkailen Instaan mielenkiintoisia menkkailmiöitä ympäri maailman. Lisäksi sieltä löytyy menkkamietteitä, joiden kautta pääsee vaikuttamaan blogin tuleviin aiheisiin.
Tässä viimeisin #menkkamiete:
Aiheesta on tulossa postaus.
PS. Jaa postaus omassa somessasi, jos pidit siitä. Jokainen jako ilahduttaa mua ja tsemppaa jatkamaan blogia 🙂
*artikkelikuva näppäimistöstä: Michael Faes @ freeimages.com